В середу Дума дозволить використовувати армію за межами Росії?

Вівторок, 8 вересня 2009, 16:18

В середу Держдума Росії розгляне поправки до закону про оборону, які передбачають можливість оперативного використання російської армії за межами РФ.

Про це повідомили в прес-службі партії "Єдина Росія", посилаючись на спікера Держдуми РФ Бориса Гризлова.

Гризлов нагадав, що чинне російське законодавство передбачає дві підстави для використання Збройних сил за межами країни - для припинення терористичної діяльності, а також при реалізації міжнародних договорів.

"Ситуація, яка була в серпні минулого року, - я маю на увазі агресію Грузії проти Південної Осетії й громадян РФ, які проживають у Південній Осетії, - говорить про необхідність скорегувати закон", - пояснив Гризлов.

Запропоновані президентом Росії Медведєвим поправки передбачають, що формування Збройних сил Росії можуть оперативно використовуватися за межами території Росії для відбиття нападу на Збройні сили РФ або інші війська, дислоковані за межами території РФ.

Також вона можуть бути використані для відбиття або запобігання агресії проти іншої держави, для захисту громадян РФ за кордоном, для боротьби з піратством і в цілях забезпечення безпеки судноплавства.

Відповідно до законопроекту, рішення про оперативне використання Збройних сил ухвалюється президентом Росії на підставі відповідної постанови Ради Федерації.

Раніше в.о. першого заступника міністра закордонних справ України Юрій Костенко вже висловлював стурбованість української сторони винесенням на розгляд Держдуми РФ законопроекту про порядок використання Збройних сил Росії за межами країни.

Він зазначив, що використання армії за межами території держави є свідченням агресії, а тим більше, коли йдеться про захист російських громадян. "У нас десятки тисяч громадян зараз живуть із двома паспортами", - сказав Костенко.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News