Ющенко розповів про "зразкові" відносини України і Польщі

Вівторок, 8 вересня 2009, 20:19

Президент Віктор Ющенко наголошує на важливості завершення історичного примирення між українцями та поляками.

Про це він сказав під час зустрічі із української громадою Польщі, що відбулася у Перемишлі, повідомляє прес-служба президента.

Ющенко висловив переконання, що українській і польській сторонам треба подати одне одному руки і через взаємоповагу та історичне прощення "разом сформувати пріоритети сьогоднішнього й завтрашнього дня".

Зазначаючи суттєвий прогрес України та Польщі на шляху до історичного примирення, президент, зокрема, високо оцінив факт відкриття на Вольському цвинтарі у Варшаві пам'ятного знаку жертвам Голодомору 1932-1933.

Він також висловив вдячність українській та польській громадам за активне долучення минулого року до участі у заходах із вшанування пам’яті жертв Голодомору.

Серед наступних важливих завдань у контексті взаємного шанування історії обох країн, Ющенко назвав відкриття пам’ятника Грушевському у Холмі та створення музею лемківської культури у Горлицях.

За словами президента, також потребує остаточного вирішення питання реконструкції військового цвинтаря в польському селі Пікуличі. "Це буде зроблено", – впевнений Ющенко.

Він також відзначив активні зусилля, що вживаються для відкриття у селі Сагринь Люблінського воєводства меморіального комплексу пам’яті українців, які загинули у 1944 році. Президент висловив сподівання, що ця подія станеться вже найближчим часом.

Як відомо, раніше польські ЗМІ повідомляли про те, що президент Польщі Лєх Качинський відкликав урочисті заходи з відкриття меморіалу у Сагрині.

Загалом Ющенко наголосив, що відносини України та Польщі можна вважати одними із найзразковіших для країн, що мали таку непросту спільну історію.

Також він високо оцінює принципове рішення польської сторони про передачу українській громаді будівлі Народного дому у Перемишлі.

"Це прекрасний подарунок українській громаді. Хотів би від імені Української держави сердечно подякувати усім, хто причетний до цієї події, за гідно зроблену роботу", – сказав Ющенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування