Через передвиборчий популізм криза може поглибитись

Четвер, 1 жовтня 2009, 12:26

Передвиборчий популізм політиків – головний ризик, який може завадити подоланню кризи в Україні.

Таке застереження висловив керівник Німецької групи радників при уряді України Рікардо Джуччі в інтерв’ю "Німецькій хвилі".

За його словами, економіка України демонструє перші ознаки стабілізації: уперше за останній рік низка макроекономічних показників демонструє позитивну динаміку.

Однак нинішня хитка стабілізація вже опинилася під загрозою, зазначає експерт.

На зміну зовнішнім ризикам, таким, як дефіцит торговельного балансу або брак зовнішніх кредитних ресурсів, прийшли внутрішні, пояснює Джуччі.

"Це насамперед ризики, пов’язані з виборами. Існує загроза завищених бюджетних витрат, які немає чим покривати. Якщо їх фінансуватиме Нацбанк, це призведе до високої інфляції. В іншому разі зростатиме дефіцит бюджету, що також ризиковано. Може бути зірвано програму співпраці з МВФ", - застерігає він.

Джуччі погоджується, що без непопулярних кроків у нинішній ситуації не обійтися.

"Ціни на комунальні послуги та газ для населення потрібно негайно піднімати. Але напередодні виборів уряд не хоче цього робити. З МВФ було домовлено, що ціни піднімуть до вересня. Цього не сталося. Отже, "Нафтогаз" треба й надалі дотувати надвисокими сумами. Це велика проблема", - зауважує експерт.

За його словами, підняття тарифів на газ та тепло може бути не різким, а поступовим. Але перші кроки потрібно робити вже тепер.

Німецький експерт також називає небезпечними, популістськими і несерйозними вимоги Партії регіонів щодо підвищення зарплат, пенсій та інших соціальних видатків.

"Фінансування такого роду видатків виглядає сумнівно. Способи, в які це можна було би зробити, не сприяли би стабілізації. Перед виборами політики ділять гроші, щоб догодити усім. Але робиться це все за рахунок стабільності країни", - каже радник уряду.

Усе це, за словами Джуччі, може суттєво ускладнити економічну ситуацію. "Із наближенням виборів ризики зростають", - застерігає німецький експерт.

Він прогнозує, що якщо на тлі такого розвитку подій ще й МВФ припинить співпрацю з Україною, то ситуація може стати критичною.

"Питання в тому, скільки популізму зможе стерпіти МВФ", - каже Джуччі.

Головну причину падіння курсу гривні він також вбачає у політиках.

"Треба заспокоїти людей, які скуповують валюту з огляду на невпевненість у завтрашньому дні. Для цього уряд має перестати відкрито воювати з Національним банком. Це лише послаблює гривню й ускладнює стабілізацію країни", - каже експерт.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування