"Нафтогаз" вирішив качати газ з Африки

Четвер, 1 жовтня 2009, 15:20

НАК "Нафтогаз" подав офіційну заявку на участь у тендері з розробки нафтогазових родовищ на півдні Алжира.

Про це журналістам повідомив міністр енергетики Алжира Шакіб Хеліль.

"Компанія "Нафтогаз" подала заявку. І якщо вона буде відповідати кваліфікаційним вимогам, наприклад, якщо вона займалась розробкою в інших країнах, має досвід і може довести, що володіє необхідними ресурсами для успішної роботи, вона пройде кваліфікацію і отримає можливість розробляти родовища", - сказав він.

Хеліль зазначив, що алжирська сторона потребує ще "певної інформації", яку має надати "Нафтогаз".

За його словами, "є два шляхи пройти кваліфікацію - у якості інвестора, або як оператор".

"Наприклад, якщо у вас немає досвіду в операційній стороні розробки, ви можете бути залучені в якості інвестора, що означає, що вам потрібно буде знайти когось, хто займався би для вас розробкою", - сказав Хеліль.

"Наприклад, якщо Нафтогаз не має досвіду у розробці родовищ, він може прийти з нами – Сонатраком (алжирська державна енергетична компанія) – в якості оператора. Або з російською чи французькою компанією, які вже мають подібний досвід. Тоді отримати такий досвід, і наступного разу вже заходити в якості оператора", - додав він.

Міністр наголосив, що "Алжир є відкритою, прозорою країною, що представляє умови для конкуренції, і будь-хто може прийти і працювати у сфері нафти і газу".

Як відомо, у середу в.о. тимчасового повіреного у справах України в Алжирі Андрій Білецький повідомив, що кілька українських компаній – приватних і державних – виявили бажання взяти участь у тендері.

Сам конкурс має відбутися у січні 2010 року.

На алжирському ринку вже присутні міжнародні енергетичні компанії, які займаються розробкою нафтогазових родовищ. Серед них – французькі "Газ де Франс" і "Тоталь", російські "Газпром" і "Роснефть".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування