Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенку не дали повернути своїх губернаторів на місце

П'ятниця, 2 жовтня 2009, 09:09

Окружний адмінсуд Києва відмовив президенту в задоволенні клопотань про скасування судової ухвали, яка призупиняє 16 кадрових указів.

Таке рішення суд ухвалив у четвер увечері, пише "Комерсант-Україна".

В аргументах представників президента суд не побачив підстав для скасування ухваленого раніше рішення, яким призупинялися укази президента про призначення голів Київської та Кіровоградської облдержадміністрацій та 14 райдержадміністрацій.

Призупинена вони були за позовом Кабміну, оскільки дані призначення були не узгоджені з прем'єр-міністром, хоча саме ним за законом подаються кандидатури.

З ухвали суду від 1 жовтня слідує, що представники президента в суді мотивували свої клопотання тим, "що суперечки, ініційовані позивачем (Кабміном), не підлягають розгляду в порядку адміністративного судочинства".

Цей аргумент - один із ключових для юристів секретаріату президента, які наполягають на тому, що укази президента можна оскаржувати лише в Конституційному Суді.

Ще одним приводом для оскарження ухваленого раніше судового рішення у забезпечення позову послужив той факт, що воно було прийняте "не колегіально, а одноосібно".

Крім того, юристи президента упевнені, що оскаржувані ними документи суд прийняв "за відсутності належних доказів, які б підтверджували явну протиправність дій відповідача і завдання шкоди правам та інтересам позивача".

Однак колегія з трьох суддів під головуванням Володимира Кочана, яка у четвер розглядала клопотання президента, вирішила відмовити в задоволенні клопотань, поданих представниками президента.

"Представником відповідача суду не було надано жодних доказів, які свідчать про наявність обставин, з якими ст. 117 ("забезпечення адміністративного позову") і ст. 118 ("порядок забезпечення адміністративного позову") Кодексу адміністративного судочинства пов'язують можливість скасування судом першої інстанції вжитих заходів забезпечення позову", - сказано в рішенні ОАС.

Суд також наголосив, що аргумент представників президента, що клопотання в забезпечення позову мали виноситися колегіально, "не є підставою для скасування заходів забезпечення позову, а підлягають оцінці судом апеляційної інстанції".

Це рішення ОАС може бути оскаржене в Київському апеляційному адміністративному суді. Однак відповідно до Кодексу адміністративного судочинства, апеляційний розгляд цього питання не призупинить виконання визначення в забезпечення позову, так само як і не перешкоджатиме подальшому розгляду справи в ОАС.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування