Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Ющенка думають, що Медведєв зрозумів свою помилку

П'ятниця, 2 жовтня 2009, 12:38

В РНБО розраховують, що президенти України і Росії зустрінуться 9 жовтня в Кишиневі.

Про це заявив заступник секретаря РНБО Володимир Огризко в інтервю "Україні молодій".

"Зустріч президентів, думаю, відбудеться у Кишиневі за кілька днів. Мені здається, що в Москві переосмислили ті недружні заяви, які лунали в серпні. Нещодавно Медведєв заявив, що він хоче розвивати з Україною нормальні стосунки. Думаю, це сигнал, що в Москві зрозуміли свою помилку і усвідомили, що передали куті меду", - зазначив Огризко.

Він також пошкодував, що в Україні вже тривалий час нема двох ключових міністрів — оборони та закордонних справ.

"Як професійний, фаховий дипломат скажу, що тривала відсутність міністра закордонних справ — це нонсенс. Його може не бути два тижні, місяць, але ж не півроку! Ідеться не про Коваленка чи Петренка, а про один з атрибутів держави", - обурився екс-міністр.

На питання наскільки статус в.о. міністра закордонних справ позначається на роботі української дипломатії, Огризко відповів: "З формальної точки зору, якщо в. о. міністра бере участь у конференції чи переговорах, то все це приймається. Але дипломатія — настільки тонка річ, вона настільки побудована на символах, що тут дуже гостро постає питання паритетності".

"В історії бували випадки, коли виникали великі дипломатичні скандали лише через те, що хтось вважав, ніби його неправильно посадили за стіл під час офіційного обіду. Питання рівня та поваги до твого статусу є дуже важливими в дипломатії. Тому людині, яка не повною мірою постає в цій якості, справді некомфортно під час проведення якихось заходів", - зауважив він.

Огризко також висловив невдоволення фінансуванням МЗС і Міноборони.

"Аж до останнього часу такого стану з фінансуванням зовнішньої політики та оборони не було. Наприклад, зовнішньополітичне відомство фінансувалася в межах, скажімо так, не достатнього, але розумного. Але те, що трапилося із фінансуванням МЗС у цьому році, і те, що планується на 2010 рік, — це трагічно. Те саме з армією", - зазначив він.

"Мені здається, що це осмислена лінія на серйозне послаблення цих ключових напрямів державного управління. Тим більше якщо додати те, про що ми щойно говорили, — відсутність міністрів. Проаналізувавши це, ми зробимо висновок: ця лінія — осмислена. Як таке може бути? Це вже інше питання", - добав Огризко.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування