Пентагон: США не розраховували на поступки Росії

Неділя, 4 жовтня 2009, 18:11

США, ухвалюючи рішення про перегляд планів у сфері ПРО, не розраховували на зустрічні кроки з боку Росії.

Про це заявив в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" заступник міністра оборони США Олександр Вершбоу.

Зокрема, США не розраховували на зустрічні кроки Росії відносно іранської ядерної програми або долі поставок комплексів С-300 Тегерану.

"Новий підхід, який ми вирішили застосувати відносно ПРО, був заснований на аналізі загроз і наявності технологій і не є чимось, за що ми очікували отримати щось натомість за принципом quid pro quo (ти мені - я тобі)", - сказав він.

Разом з тим, як підкреслив заступник глави Пентагону, "питання про можливі поставки російських зенітно-ракетних комплексів С-300 Ірану - це само по собі критично важливе питання".

"Ми неодноразово говорили Росії, що ми вважаємо ці системи в регіоні дестабілізуючим фактором, а також закликали Росію проявити стриманість", - сказав Вершбоу.

Він повідомив, що в тому, що стосується нової конфігурації ПРО США, американська сторона "очікує подальших консультацій з Росією, щоб ще більш детально роз'яснити характеристики нової системи".

Заступник глави Пентагону підкреслив, що характеристики американських ракет, які зараз розробляються, і в цілому вся архітектура майбутньої ПРО не несуть ніякої загрози російському стратегічному ядерному потенціалу.

Він також заявив, що американська сторона розглядає можливість спільного використання російських радарів в Габалі та Армавірі в рамках співробітництва у сфері ПРО для обміну даними про можливий ракетний напад.

Відповідаючи на питання про те, в яких країнах можуть бути розміщені елементи нової американської ПРО, Вершбоу повідомив, що "одним з ключових елементів цієї системи повинен стати радар системи раннього попередження, розташований у відносній близькості - в межах тисячі кілометрів - від Ірану".

Разом з тим він не став називати конкретні країни, зокрема, на Кавказі, і не відповів на питання про те, чи можуть елементи американської ПРО бути розміщені в Грузії.

Крім того, Вершбоу заявив, що США визнають, що наступальні і оборонні озброєння взаємозалежні, але не бачать сенсу розглядати питання ПРО в рамках переговорного процесу щодо стратегічних наступальних озброєнь.

"Вважаємо, що фокус переговорів повинен залишатися на скорочення наступальних озброєнь", - сказав заступник глави Пентагону.

Також Вершбоу зазначив, що між Росією і США як і раніше, зберігаються розбіжності щодо Договору про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ), і поки немає прогресу щодо вирішення цієї проблеми.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування