Мера засудили до 10 років за хабар

Понеділок, 5 жовтня 2009, 10:27

Апеляційний суд Харківської області засудив мера міста Балаклея Олександра Кияниченка до 10 років позбавлення волі за отримання великого хабара.

Таке рішення в п'ятницю оголосив суддя Апеляційного суду Харківської області Олександр Мозговий, пише "Комерсант-Україна".

22 січня співробітники харківської міліції разом із представниками СБУ й обласної прокуратури затримали Кияниченка під час отримання хабара в розмірі 900 тис. грн.

Слідство встановило, що ці гроші були частиною суми, яку мер вимагав у харківського підприємця Олександра Ворожцова за допомогу у виділенні земельних ділянок у Балаклеї.

Усього, за даними прокуратури, Кияниченко вимагав у підприємця 1,7 млн грн за ділянки 0,5 га в центрі Балаклеї для будівлі будинку і 8 га – у пригороді для ведення сільськогосподарської діяльності.

Як повідомив суддя Мозговий, у ході судового розгляду справи Кияниченко своєї провини не визнав. Але його причетність до злочину доведена сукупністю фактів.

Було встановлено, що мер Балаклеї в жовтні 2008 року вписав заднім числом прізвище Ворожцова в рішення сесії Балаклейської міськради від 8 серпня 2008 року, яке дозволяє розробку проектів забудови низки земельних ділянок у Балаклеї і пригороді. Свої послуги Кияниченко оцінив у $250 за 0,01 га.

За словами Мозгового, під час судових розглядів "підсудний Кияниченко плутався у свідченнях": "Спочатку він повідомив, що взяв ці гроші на збереження на прохання Ворожцова. Потім заявив, що вони призначалися на будівництво храму в Балаклеї".

На засіданні 28 вересня Кияниченко ще раз змінив свідчення. В останньому слові він визнав, що заволодів грошима шахрайським шляхом, і попросив кваліфікувати його дії за ч. 4 ст. 190 КК ("шахрайство, скоєне в особливо великих розмірах"), що передбачає позбавлення волі на термін від 5 до 12 років з конфіскацією майна.

Він також попросив суд призначити йому мінімальне передбачене покарання з застосуванням ст. 75 КК ("умовне покарання без позбавлення волі") з урахуванням його заслуг на посаді мера Балаклеї.

Суд відмовив Кияниченку в перекваліфікації його справи й засудив до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна за ч. 3 ст. 368 КК ("отримання хабара в особливо великому розмірі", що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 8 до 12 років з конфіскацією майна).

Протягом місяця Кияниченко може оскаржити це рішення у Верховному суді.

Адвокат засудженого Назар Марків не зміг сказати, чи буде вирок оскаржений. "Як він (Кияниченко) вирішить, так і буде", - повідомив адвокат.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування