Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Резервів НБУ вистачить тільки на газ і ліки?

Вівторок, 6 жовтня 2009, 10:30

Боргові зобов’язання України можуть вийти з-під контролю, вважає Сергій Тігіпко.

Так колишній голова Нацбанку України Сергій Тігіпко прокоментував інформацію НБУ про те, що виплати за державним та корпоративними боргами наступного року перевищать $20 млрд.

"Некомпетентні дії уряду заклали міну сповільненої дії під національну валюту", - вважає він, повідомляє прес-служба Тігіпка.

Тігіпко нагадав, що за вісім місяців експорт скоротився майже вдвічі порівняно з минулим роком, а плани на 2010 р. складалися без урахування цього фактору.

"Таким чином, нам необхідне різке пожвавлення попиту на українські товари, щоб отримати від зовнішньої торгівлі очікувані $65,1 млрд. Але навіть якщо ця умова буде виконана, дефіцит валюти наступного року з урахуванням відтоку інвестицій становитиме не менше $25 млрд", – вважає політик.

На його думку, валютні резерви НБУ в такій ситуації доведеться використовувати переважно на фінансування критичного імпорту – енергоносіїв та ліків.

"На підтримання курсу гривні в 2010 році знову будуть потрібні зовнішні позики. Але влада значно ускладнила їх отримання, проігнорувавши низку вимог МВФ. Тепер стабільність нашої економіки поставлена в жорстку залежність від готовності і МВФ, і Світового банку давати нові кредити", – вважає Тігіпко.

На його думку, якщо міжнародні фінансові організації відмовлять Україні у наданні великих позик наступного року, на національну валюту чекає обвал.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування