Депутати покидають коаліцію, щоб не бути "ширмою" Тимошенко

Середа, 7 жовтня 2009, 09:30

Депутати від Української народної партії виходять із коаліції, повідомив лідер УНП, депутат Юрій Костенко.

Зокрема, депутати Ярослав Джоджик і Олександр Клименко відкликають свої підписи, поставлені під угодою про створення коаліції фракцій "Наша Україна - Народна самооборона", БЮТ і блок Литвина, пише "Комерсант-Україна".

"Рішення відкликати двох членів УНП, раніше делегованих для створення коаліції, центральна рада партії прийняла ще минулого тижня", - сказав газеті Костенко.

"Ми дійшли висновку, що помилилися – ми не хочемо бути ширмою для популістської діяльності уряду", - додав лідер УНП.

Видання зазначає, що голос Джоджика свого часу був вирішальним при голосуванні фракції "НУ-НС" за входження у коаліцію. До відповідного рішення керівництва УНП із 72 депутатів фракції вступ до коаліції з БЮТ і блоком Литвина підтримували тільки 35 депутатів.

Тим часом, вихід із більшості депутата від "Народної самооборони" Олександра Омельченко в червні звів число прихильників "коаліції трьох" у "НУ-НС" до необхідного мінімуму.

Утім, опитані виданням представники "НУ-НС" вважають, що демарш депутатів УНП не призведе до розвалу коаліції.

"Цей крок (відкликання підписів) не матиме жодних юридичних наслідків. Вступають у коаліцію і виходять їх неї тільки фракцією", - сказав голова фракції "НУ-НС" Микола Мартиненко.

"Щоб ухвалити рішення про вихід фракції з коаліції, потрібно проголосувати за це 37 голосами. А стільки голосів усе одно не набереться. Зараз на засіданні фракції буває від 10 до 15 осіб", - сказала, в свою чергу, депутат Ксенія Ляпіна.

А депутат від БЮТ Святослав Олійник вважає: "Заява представників УНП – це блеф. Рішення цих депутатів ніяк не позначиться на ухваленні тих чи інших рішень, оскільки, як ми бачимо, зараз це питання політичних, а не коаліційних домовленостей".

"Рішення депутатів не вплине на позицію більшості фракцій", - упевнений і заступник голови фракції блок Литвина Олег Зарубінський.

Іншої думки дотримуються лише у Партії регіонів. "Судячи з результатів голосувань, коаліції де-факто ні, і люди вже починають прозрівати", - вважає депутат Михайло Чечетов.

"Думаю, слідом за двома депутатами УНП підуть ще люди, і коаліція розвалиться", - передбачає він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News