Американська газета: Конфлікт між Росією та Україною відчутний в Криму

Середа, 7 жовтня 2009, 10:58

Тертя між Україною та Росією можна відчути в Криму.

Про це в своїй статті пише газета The Washington Post.

Кремль збільшує тиск на Україну, намагаючись домогтись, щоб електорат обрав лідера більш лояльного до російських інтересів, пише газета.

Видання нагадує про вимогу російського президента Дмитра Медведєва до українського керівництва різко змінити політику, включаючи відмову від вступу до НАТО.

Також він вніс до парламенту закон, який дозволятиме вводити російські війська з метою захисту російських громадян за кордоном. Дехто вважає цей захід спрямованим на Крим.

"Росії буде легко інспірувати кризу чи конфлікт в Криму, якщо Москва продовжуватиме втрачати вплив на Україну", - наводить газета слова директора Інституту зовнішньої політики в українській дипломатичній академії Григорія Перепелиці.

"Це те повідомлення, яке вони надсилають будь-якому майбутньому президентові", - вважає він.

Російські ЗМІ, що контролюються державою, легкодоступні та популярні в Криму. Вони постійно б'ють по тому, що влада в Києві є антиросійською, а російські політики заявляють про необхідність приєднання півострова до Росії.

Водночас політика п’яти останніх років, націлена на Європу та США, а також на впровадження української мови та історії, віддаляє півострів.

Також видання наводить слова лідера провідної кримської татарської політичної організації Рефата Чубарова про те, що російські медіа пишуть про татар як про злочинців, граючи на страху щодо ісламу.

Видання також наводить слова кримського журналіста Володимира Притули про те, що Кремль намагається спровокувати етнічний конфлікт в регіоні, щоб підірвати українське керівництво та надати привід для введення військ.

"Три роки тому Путін, тодішній російський президент, пропонував допомогти вирішити проблему в Криму після сутичок між Росіянами і татарами та висловив думку, що російський флот має залишитись, щоб "гарантувати стабільність", - нагадав Притула.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування