У Росії заяви Пентагона по Україні назвали несумлінними

Середа, 7 жовтня 2009, 14:51

Глава МЗС Росії Сергій Лавров назвав несумлінними заяви Пентагона про неповне виконання Росією гарантій безпеки Україні.

Так Лавров прокоментував висловлення заступника міністра оборони США Олександра Вершбоу, що призвав Росію повною мірою виконувати зобов'язання по будапештських домовленостях.

"Це не дуже сумлінні висловлення", - сказав Лавров в середу на прес-конференції в Харкові.

Лавров підкреслив, що російська сторона запропонувала обговорювати цю тему в рамках консультацій США за новим договором про СНВ.

"Ми готові їх (гарантії безпеки України і Казахстану) підтвердити в повному обсязі", - відзначив російський міністр.

Будапештський меморандум 1994 року передбачає гарантії безпеки України і Казахстану в обмін на їхню добровільну відмову від володіння ядерною зброєю і приєднання до договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Під час візиту в Київ 29 вересня Вершбоу заявив, що не вважає за доцільне перегляд Будапештського меморандуму щодо України, а також висловив сподівання, що Росія буде дотримуватися норм, закріплених у меморандумі.

"Ми не відходили від тексту Будапештського меморандуму, у якому дійсно містяться чіткі запевняння про безпеку і норми, що відображають бажання і волю усіх, хто підписав цей меморандум, включаючи Росію, поважати суверенітет і цілісність кордонів України", - сказав Вершбоу.

При цьому він висловив переконання в тому, що підписанти Будапештського меморандуму не відійдуть від своїх зобов'язань: "Я не вважаю, що необхідно буде в такому випадку проводити якийсь перегляд тексту меморандуму".

При цьому він нагадав, що ідеї, закладені в тексті Будапештського меморандуму, відображені в багатьох інших міжнародних договорах і документах, зокрема, навів у приклад Гельсинську угоду, статутні документи СНД, Хартію спеціального партнерства.

"Я хотів би ще підкреслити, що ми і самі будемо дотримуватися тих норм, що написані в меморандумі, і сподіваємося, що Росія робитиме так само", - заявив він

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування