Порошенко: немає умов утримувати гривню на рівні 7,5

Середа, 7 жовтня 2009, 15:33

Глава ради НБУ Петро Порошенко вважає, що в державі немає умов утримати курс гривні на рівні 7,5 до долара.

Про це він заявив під час доповіді в парламенті у вівторок, коментуючи прогнозний показник валютного курсу в бюджеті на 2010 рік.

"Щодо ставки 7,5 гривні, цей показник є лише обрахунковий і це не означає, що уряд чи будь-хто бере зобов'язання тримати курс 7,5. Для цього немає ні умов, ні повноважень!", - заявив він.

"Але збільшення експорту, конкуректоздатна продукція збільшують надходження валюти. Я можу вам це показати на прикладі останнього місяця. Нацбанк не виходить з інтервенціями вже три тижні. Разом з тим жорстка монетарна позиція, яка обмежила можливість спекуляції й гри проти національної валюти дозволили говорити, що курс на вільному міжбанківському ринку був знижений більш ніж 4%", - заявив Порошенко.

За його словами, обвал національної грошової одиниці спричинений тим, що "ми 6 років мали стабільний курс при двозначній інфляції.

"Ми споживали незароблене. Уся країна. І якщо ми хочемо помазати губи медом виборцю і сказати, що в цьому винні якісь неправильні рішення, це не так. Бо, коли в 2007 році в нас імпорт перевищував експорт на 7 мільярдів, в 2008 – на 15 мільярдів – це ознака того, що ми жили не по коштах, і воно не могло скінчитися по іншому", - запевнив Порошенко.

За словами голови ради НБУ, наприкінці 2008 року залишки іноземної валюти на рахунках комерційних банків України становили менше 2 мільярдів доларів, а на сьогодні ця цифра перевищує 5 мільярдів.

"Чому ці кошти збільшилися? Бо банки не мають змоги кредитувати в валюті надійних позичальників і наша ідея полягає в наступному: я хотів би, щоб всі кредити у нас були в національній валюті. Друга позиція – надзвичайно ефективним антикризовим заходом є бюджет (зокрема, створення пріоритетів для окремих галузей, як машинобудування)", - заявив Порошенко.

За його словами, зараз у Нацбанку готуються обмеження для надання кредитів у валюті тим, хто не має змоги їх виплачувати.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News