Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна прорвала російську нафтову блокаду

Четвер, 8 жовтня 2009, 19:40

"Укртранснафта" почало постачання легкої каспійської нафти азербайджанського походження на "Укртатнафту" (Кременчуцький НПЗ).

Про це повідомив голова правління "Укртранснафти" Олександр Лазарко, зазначивши, що поставки здійснюються системою "Придніпровські магістральні нафтопроводи" у реверсному напрямі (з Одеси до Кременчука).

"З середи "Укртранснафта" почала транспортування Придніпровськими магістральними нафтопроводами світлої нафти сорту Azeri Light на державний нафтопереробний завод, найбільший завод - Кременчуцький НПЗ", - сказав він.

За словами Лазорка, реалізація даного проекту проводиться на виконання "Програми диверсифікації джерел постачання нафти в Україну на період до 2015 року", затвердженої постановою Кабміну, а також указів президента і рішень РНБО.

Як зазначив голова правління ЗАТ "Укртатнафта" Павло Овчаренко, його компанія уклала довгостроковий контракт із Державною нафтовою компанією Азербайджану на постачання нафти в обсязі не менш як 240 тис. тонн на місяць.

"Два роки нафтової блокади, в якій перебував завод, з боку російських транспортних і нафтових компаній, сьогодні були перервані. У четвер о п`ятій ранку нафта була поставлена на завод, і вже у вигляді готових нафтопродуктів вона відвантажується споживачам", - сказав він.

При цьому Овчаренко додав, що "те постачання, яке ведеться, - це максимально оптимальне постачання для "Укртатнафти", яке дасть можливість переробляти до 500-560 тис. тонн на місяць, або 6 млн. тонн на рік і виробляти продукт: по бензинах - відповідний стандартам "Євро-3", а по дизельному пальному - стандартам "Євро-4".

За словами Овчаренка, нафта, що поставляється зараз на завод, є низько-сірчистою і, з урахуванням проведеної модернізації дозволяє заводу випускати нафтопродукти, що відповідають європейським стандартам.

Також Овчаренко додав, що у жовтні "Укртатнафта" має намір переробити 420 тис. тонн нафти (240 тис. тонн - азербайджанської, 80 тис. тонн - казахської і близько 80 тис. тонн - української).

За його словами, в листопаді компанія також планує поставити 240 тис. тонн азербайджанської нафти.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...