Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко наказав стабілізувати банки

Четвер, 8 жовтня 2009, 23:19

Президент Віктор Ющенко підписав указ про заходи щодо забезпечення відновлення стабільності у банківській системі.

Документ опублікований на сайті глави держави.

Президент рекомендував Нацбанку визначити за участю тимчасових адміністраторів банків перелік найбільших недобросовісних позичальників банків, забезпечити у п'ятиденний строк завершення тимчасовими адміністраторами переговорів із такими позичальниками щодо термінів та способів погашення їх заборгованості.

Також Нацбанку рекомендовано опрацювати у дводенний строк за результатами проведених переговорів із недобросовісними позичальниками питання щодо створення реєстру недобросовісних позичальників з метою скорочення ризиків банків.

Крім того, пропонується вирішити питання щодо унеможливлення участі недобросовісних позичальників у закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти, залучивши до цього відповідні державні органи.

Нацбанку запропоновано інформувати щотижнево громадськість про стан відновлення стабільності в банках, в яких призначено тимчасову адміністрацію та проаналізувати фінансовий стан таких банків.

За результатами аналізу пропонується опрацювати питання щодо повернення дозволу банкам на здійснення кредитних операцій.

Ющенко також пропонує забезпечити з метою збереження активів банків звернення тимчасових адміністраторів банків з відповідними позовами до судів, а в разі необхідності - оскарження ними рішень судів до судів вищого рівня.

Також згідно з документом Кабмін має вжити заходів щодо приведення нормативно-правових актів у відповідність із вимогами закону про банки і банківську діяльність у частині заборони здійснювати відповідні стягнення протягом дії мораторію, а також з вимогами законів щодо досудового врегулювання спорів.

Крім того Кабмін має контролювати законність виконавчого провадження щодо стягнення коштів установами банків або на користь кредиторів банків та додержання вимог закону стосовно тимчасової відмови у виїзді за кордон громадянам, які мають невиконані кредитні зобов'язання.

Указом також рекомендовано Генпрокуратурі здійснити аналіз стану додержання законності органами дізнання та досудового слідства під час розгляду заяв про вчинення правопорушень, пов'язаних із завданням шкоди банку у зв'язку з невиконанням позичальниками кредитних зобов'язань.

Також ГПУ пропонується проаналізувати постанови про відмови у порушенні кримінальних справ за такими заявами та в разі необхідності вжити відповідних заходів реагування.

Крім того, Генпрокуратурі запропоновано утворити за участю представників Нацбанку, СБУ, інших державних органів, тимчасових адміністраторів банків робочу групу щодо вироблення заходів, спрямованих на забезпечення захисту прав та інтересів клієнтів банків, у тому числі вкладників банків.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування