Україна сама може розпізнати свинячий грип - Тимошенко

Понеділок, 2 листопада 2009, 18:18

Прем'єр Юлія Тимошенко вважає, що Україна здатна самостійно ідентифікувати грип А/Н1N1.

Про це вона сказала під час відвідання Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК Національного університету біоресурсів і природокористування в селищі Чабани, повідомляє Обком з посиланням на Українські новини.

Прем'єр розкритикувала політиків, які заявляють, що в Україні немає лабораторій, в яких можна ідентифікувати наявність грипу А/Н1N1.

"Україна може ідентифікувати грип А/Н1N1 і може дуже чітко відпрацьовувати всі технології боротьби з ним, лікування, і може навіть спрогнозувати розвиток епідемії, причому не тільки цього грипу", - сказала Тимошенко.

За словами прем'єра, лабораторія, яку вона відвідала, є тому яскравим прикладом.

Вона повідомила, що Кабмін з 500 млн. гривень, виділених на боротьбу з епідемією грипу, направить необхідні кошти, які істотно збільшать можливості цієї лабораторії, а також лабораторії при Академії медичних наук.

"А в 2010 році нам необхідно серйозно розширити мережу таких лабораторій по всій країні", - додала Тимошенко.

У свою чергу, директор Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК Сергій Мельничук заявив, що в Україні тест-система з діагностики вірусу А/Н1N1 буде готова в найближчі дні.

"Протягом трьох днів ми готові отвалізувати вітчизняну тест-систему, яка готова, яка зроблена, але валізація - це підтвердження її дієвості на всіх складних формах (вірусів)", - сказав він, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Для запуску такої тест-системи, за словами Мельничука, необхідно здійснити серію досліджень.

"Цю роботу ми можемо зробити разом з колегами центральної санепідстанції та інституту епідеміології. І протягом цих трьох днів ми можемо розробити дослідницьку серію на тисячі таких тест-систем", - сказав він.

Мельничук зазначив, що після здійснення і випуску тисячі таких тест-систем, можна буде говорити про початок запуску вітчизняної тест-системи з виявлення наявності вірусу А/Н1N1 у людини.

Він підкреслив, що лабораторія також готова з 6-8 листопада поточного року провести моніторингове дослідження на базі лабораторії і почати тренінг співробітників санепідстанцій з навчання роботі даної тест-системи.

Налагодити серійне виробництво у лабораторії обіцяють вже з 8-15 листопада поточного року. За словами Мельничука, для цього знадобиться виготовити близько 10 тисяч тест-систем на тиждень.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News