Вакцинацію від "свинячого грипу" почнуть не зразу

Вівторок, 3 листопада 2009, 07:25

Українців почнуть вакцинувати від грипу A/H1N1 лише за місяць-два, коли вакцини пройдуть реєстрацію в Україні.

Про це повідомив директор "Українського центру грипу та гострих респіраторних інфекцій" Олександр Гриневич в інтерв’ю "Німецькій хвилі".

Зараз в Україні проходять експертизу дві вакцини від грипу A/H1N1, який ще називають "свинячим" або "каліфорнійським".

Незважаючи на початок епідемії в країні, чиновники поки не планують прискорювати процедуру отримання дозволів на застосування цих препаратів.

"Всі завжди за те, щоб ця експертиза була дуже ретельною, щоб ми могли знати, чи ця вакцина безпечна для людей, чи ефективна", - сказав Гриневич.

"Експертиза має бути ґрунтовною. Лише тоді вона рекомендуватиметься чи не рекомендуватиметься до реєстрації. Як правило, реєстрація триває місяць", - додав директор Українського центру грипу та гострих респіраторних інфекцій.

За його словами, доки всі документи не будуть в порядку, робити щеплення українцям від так званого "свинячого грипу" медики не будуть.

Гриневич переконаний, що тема вакцинації до того часу не втратить своєї актуальності. За його словами, навіть через місяць починати вакцинувати українців від грипу A/H1N1 буде ще не пізно.

"У деяких регіонах і близько ще немає епідемічного порогу. Там можна буде вакцинувати і звичайною, і "пандемічною" вакциною. Можливо, якщо спаде перша хвиля, то у цих регіонах вакцинуватимуть лише певні категорії людей, які не хворіли або мають високий ризик захворіти", - сказав він.

Гриневич також додав, що вакцина, яка надійде як гуманітарна допомога від Всесвітньої організації охорони здоров’я чи від окремих країн, також спочатку проходитиме експертизу і реєстрацію в Україні.

На запитання, чому про забезпечення вакциною не подбали раніше, він відповів, що препарат для щеплення саме від цього вірусу винайшли і зареєстрували у світі лише нещодавно.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування