Зарплати бюджетникам за рахунок благочинності – не по Конституції

Вівторок, 3 листопада 2009, 11:10

Положення постанови Кабінету міністрів про виплату зарплат бюджетникам за рахунок пожертв та благодійних внесків визнано неконституційним.

Відповідне рішення було прийнято КС 28 жовтня й оприлюднено 3 листопада, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

КС виходив з того, що уряд зобов'язаний керуватися законом про благочинність та благодійні організації.

І не може допускати зміни, доповнення або розширення його змісту.

КС зазначив, що Кабмін змінив головну основу відносно напрямку здійснення благочинності, відповідно до якої, конкретний її напрямок визначається тільки добродійниками і статутами благодійних організацій.

"Уряд перевищив свої повноваження і втрутився в повноваження Верховної Ради, що суперечить Конституції", - йдеться в рішенні КС.

Суд зауважує, що своєю постановою Кабмін надав можливість керівникам бюджетних установ, закладів направляти благодійні внески і пожертви на виплату зарплат працівникам.

Таким чином, Кабмін "не тільки допустив обмеження права благодійника вільно розпоряджатися своїм майном, але і змінив правовий режим власності, що може бути встановлений винятково законами".

Разом з тим, представник Кабміну в КС Василь Німченко нагадав, що 29 жовтня Кабмін скасував положення, яке президент оскаржив у КС.

При цьому уряд вніс зміни в зазначену постанову, відповідно до якої благодійні внески можуть скеровуватися за бажанням самих благодійників.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування