БЮТ хоче розширити коло кандидатів у генпрокурори

Вівторок, 3 листопада 2009, 13:01

Депутат БЮТ Володимир Пилипенко пропонує розширити коло осіб, з числа яких президент може вибирати кандидата на посаду генпрокурора.

Він зареєстрував у Верховній Раді законопроект "Про внесення змін до закону "Про прокуратуру" щодо вимог до особи, яка призначається на посаду генерального прокурора", текст якого має "Комерсант-Україна".

Документ складається з однієї поправки, яка скасовує необхідність проходження стажування для осіб, які претендують на призначення генпрокурором і не мають досвіду роботи в органах прокуратури.

Чинний закон "Про прокуратуру" передбачає, що особи, які не мають досвіду практичної роботи за фахом, проходять в органах прокуратури стажування терміном до одного року.

"Крім особи, що призначається на посаду генерального прокурора", - пропонує доповнити цю норму Пилипенко.

"Я хочу, щоб у президента було більше можливостей для вибору кандидатури на посаду генерального прокурора – метою законопроекту саме і є розширення кола таких фахівців", - пояснив Пилипенко.

Тобто у випадку ухвалення цього законопроекту новий президент зможе призначити головою ГПУ людину, яка не має досвіду роботи у відомстві.

При цьому Пилипенко заперечує зв'язок цієї пропозиції з президентськими амбіціями Юлії Тимошенко і її бажанням призначити головою ГПУ близького їй юриста.

Перший заступник генпрокурора Сергій Винокуров прокоментував цю ініціативу так: "Я бачу в цьому голу політику – інтересів держави тут немає ні граму".

Він упевнений, що специфіку Генпрокуратури як наглядового органу може зрозуміти лише людина, яка працювала в органах прокуратури.

"Є питання, які може вирішувати лише генпрокурор – більше ніхто. І для того, щоб прийняти правильне рішення, він має бути не просто юристом, а прокурором із великим стажем, у якого вже набита рука у вирішенні питань, які стосуються нагляду", - наголосив Винокуров.

"І розраховувати на те, що радники підкажуть, як вчинити, генпрокурору не можна: якщо міністр внутрішніх справ може прийняти яке завгодно рішення (нинішній голова МВС "цивільний") – ми його виправимо, – але нас виправити вже нікому", - додав він.

За чинним законодавством, претендентами на посади прокурорів АР Крим, областей, Києва і Севастополя можуть бути особи старше 30 років, які мають стаж роботи в органах прокуратури чи на судових посадах не менше 7 років.

Таких вимог до претендентів на посаду генпрокурора в законі немає: очолити ГПУ може людина з вищою юридичною освітою, яка має належні моральні та ділові якості.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...