Московський патріарх хоче записати Україну в країни "російського світу"?

Вівторок, 3 листопада 2009, 13:49

Патріарх Московський і всія Русі Кирило запропонував запровадити новий термін, що позначав би співтовариство країн, об'єднаних російською культурою.

"Можна було б запровадити поняття "країна російського світу", - сказав патріарх Кирило у вівторок на відкритті III Асамблеї російського світу в Москві.

"Воно означало б, що країна відносить себе до російського світу, якщо в ній російська мова використовується як мова міжнаціонального спілкування, розвивається російська культура, зберігається загальноісторична пам'ять", - сказав він, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За словами патріарха, такий культурний простір російського світу раніше підтримувався загальними державними кордонами.

Сьогодні єдиний географічний ареал багато в чому зруйнований, однак, як відзначив патріарх, народам держав, що проживають на просторі історичної Русі, необхідно "усвідомлювати свою загальну цивілізаційну приналежність і розглядати російський світ як свій загальний наднаціональний проект".

При цьому патріарх Кирило відзначив важливість збереження унікального глибинного змісту поняття "російський світ", збереження самобутньої традиції російської культури, інакше, за його словами, російський світ буде в усіх асоціюватися тільки з "матрьошками, хустками і самоварами".

"Нам необхідно і далі усвідомлювати унікальність російського способу проживання і відтворювати його не тільки в країнах з домінуючою російською культурою, але свідчити про нього далеко за своїми межами", - заявив предстоятель.

Для зміцнення ареалу російського світу він запропонував діяти одночасно на декількох рівнях. По-перше, зміцнювати взаємодію громадських товариств відповідних держав, а по-друге, установлювати "систему міцних відносин між елітами російського світу".

На його думку, жодна з країн російського світу не може діяти на міжнародній арені в повній самітності, тут також має дотримуватися принцип соборності.

"Тільки єдиний російський світ може стати сильним суб'єктом міжнародного права", - заявив патріарх Кирило.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News