МВФ: Україна роз'єднана і порушує свої зобов'язання

Середа, 4 листопада 2009, 18:35

Нинішній проект держбюджету-2010 і підписання президентом закону про підвищення соцстандартів порушують зобов'язання Києва перед МВФ.

Про це заявила голова місії МВФ в Україні Джейла Пазарбазіолу в інтерв'ю IMF Survey online, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Новий бюджет і закон про соціальні стандарти загрожують досягнутим не так давно завоюванням: вони не можуть бути профінансовані без високої інфляції або безробіття", - сказала вона.

За оцінками Пазарбазіолу, закон про підвищення соцстандартів вимагає в 2010 році додаткових витрат у розмірі 7% ВВП, і навіть у разі прийняття запропонованих президентом Ющенком поправок - 2,5% ВВП.

Вона додала, що МВФ оцінює дефіцит в урядовому проекті держбюджету-2010 у 8% ВВП, що значно перевищує попередні домовленості (3-4% ВВП).

Крім того, Пазарбазіолу назвала відсутність консенсусу серед української влади ключовою проблемою успішного впровадження економічної програми в рамках співробітництва України з МВФ.

"Щоб будь-яка економічна програма була успішною, має бути мінімальний рівень консенсусу", - сказала вона.

Пазарбазіолу зазначила, що рік тому під час ухвалення рішення про початок співпраці з МВФ в Україні був широкий консенсус з приводу політики, що був сформований усіма гілками влади, громадянським суспільством, і навіть опозицією.

"Але тиск політичних подій означає, що консенсус сьогодні набагато важче досягти. Без цього прогрес зупиниться, відновлення може бути піддане ризику і люди можуть втратити віру в здатність влади поліпшити економіку", - констатувала глава місії.

Вона зазначила, що захист найбільш соціально незахищених верств населення і України та безробітних є одним з пріоритетів для МВФ, нагадавши, що частина виділених фондом коштів пішла безпосередньо на виплати зарплат і пенсій.

"Але необхідно бути реалістами", - підкреслила Пазарбазіолу. За її словами, реальним є закладена урядом у проект держбюджету-2010 можливість підвищити пенсії і зарплати на рівень інфляції, тобто близько 10%.

"Більше збільшення не може бути профінансовано без звернення за допомогою до інфляції або значного скорочення кількості робочих місць в бюджетному секторі", - сказала глава місії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...