ВООЗ: епідемія грипу піде на спад після вакцинації

Четвер, 5 листопада 2009, 07:28

Спад захворюваності на грип в Україні варто очікувати після масової вакцинації населення, прогнозує ВООЗ.

Керівник бюро ВООЗ в Україні Ігор Поканевич називає запровадження карантину та вакцинацію серед основних факторів зупинення поширення територією України грипу A/H1N1 ("свинячого грипу"), передає "Німецька хвиля".

Поканевич вважає доречним продовження карантинних заходів у західних областях України та запровадження карантинного режиму там, де показник захворюваності найближчим часом може перевищити епідемічний поріг, а також негайну імунізацію населення від "свинячого грипу".

На запитання, коли в Україні може початися вакцинація, - адже в країні ще офіційно не зареєстровано жодного препарату для проведення профілактичних щеплень, а це тривалий процес, - представник Всесвітньої організації охорони здоров’я відповів:

"Сьогодні є можливість використовувати вакцину у випадку епідемії. За достатньо швидким механізмом завезення її в країну", - сказав керівник бюро ВООЗ в Україні.

"Ми оцінюємо зараз ситуацію, якщо прогноз буде песимістичний і дані свідчитимуть про реальну загрозу, то ми робитимемо все для того, аби вакцина була доступна для населення якомога швидше. Але слід врахувати, що на цю вакцину у світі серйозний попит", - додав Поканевич.

Також керівник бюро ВООЗ в Україні зазначив, що за оцінками організації, в Україні, як і у всьому світі, буде три хвилі грипу A/H1N1: перша – зараз, друга – навесні, а третя – восени наступного року.

Напередодні експерти ВООЗ повідомили, що можливою причиною великої кількості захворювань в Україні є саме пандемічний грип. Утім, не всі випадки A/H1N1 лабораторно підтверджено через труднощі з проведенням лабораторних аналізів.

Президент Віктор Ющенко у середу закликав українців до вакцинації у зв’язку з епідемією грипу.

Він зазначив, що в Україні одночасно зійшлися три збудники хвороб: двох сезонних грипів та "каліфорнійського" – а таке поєднання інфекцій внаслідок мутації може дати ще більш агресивний, новий вірус, сказав президент.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування