Ющенко: за газ можна заплатити лише завдяки МВФ

Четвер, 5 листопада 2009, 21:35

Єдиним джерелом розрахунку за імпортований у жовтні газ розглядається лише чергова позика МВФ.

Про це заявив президент Віктор Ющенко під час своєї телефонної розмови з президентом Єврокомісії Жозе-Мануелем Баррозу, яка відбулася за ініціативи глави держави.

Ющенко поінформував Баррозу "про ініціативу МВФ використати для розрахунку частину спеціальних прав запозичення, отриманих нашою країною в результаті останнього розподілу, здійсненого за рішенням Ради керуючих МВФ у серпні цього року".

"Він також повідомив Баррозу, що ним надано доручення Нацбанку опрацювати з фахівцями МВФ можливість розрахунку за імпортований у жовтні 2009 року природний газ з використанням СПЗ", - йдеться у повідомленні прес-служби президента.

Ющенко наголосив, що "ситуація у "Нафтогазі", а відтак і з розрахунками за спожитий у жовтні газ є критичною".

"Організація внутрішнього ринку газу в Україні, помножена на неадекватні умови газових угод, підписаних за ініціативою прем'єра, призвели до суттєвого погіршення фінансового стану "Нафтогазу" і неможливості його самостійного розрахунку за імпортований газ", - наголосили у секретаріаті.

Президент заявив, що "майже половина коштів, сплачених за імпортований газ у 2009 році, українським газовим монополістом були запозичені".

"Він повідомив, що з 3,7 млрд. гривень, акумульованих "Нафтогазом" у жовтні, майже половина була стягнута урядом до держбюджету, а частина залишку - використана для розрахунку за борговими зобов'язаннями", - зазначили на Банковій.

"Таким чином, станом на 5 листопада поточного року, НАК не купив жодного долара для розрахунку з "Газпромом" за імпортований у жовтні природний газ", - наголосили у секретаріаті.

"При цьому, асиметричність відповідальності сторін за невиконання умов газових угод призвела до ризику виставлення "Нафтогазу" з боку російської компанії штрафних санкцій за результатами 10 місяців 2009 року в розмірі 7,8 млрд. доларів", - йдеться у повідомленні.

Ющенко наголосив, що "підписані на період до 2019 року газові угоди потребують кардинальних змін і звернувся до Баррозу з проханням надати підтримку проведенню відповідних переговорів з російською стороною".

"Президент підкреслив, що без змін організації внутрішнього ринку подальший розрахунок за спожитий газ коштами, взятими у борг в українських банках або міжнародних інституціях, веде до фактичної втрати Україною енергетичної незалежності", - йдеться у повідомленні.

Крім того, президент "поінформував співрозмовника про заходи, які вживаються для подолання пандемії грипу, і звернувся до ЄС з проханням задіяти всі наявні можливості для надання необхідної допомоги Україні у боротьбі з поширенням вірусу".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування