Депутати поборолися з відмиванням брудних коштів

П'ятниця, 6 листопада 2009, 12:20

Верховна Рада ухвалила Закон "Про запобігання та протидію легалізації, відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом".

За закон в другому читанні проголосувало 370 депутатів і 393 в цілому.

Закон дає змогу правоохоронним органам України та іноземних держав виявляти, перевіряти і розслідувати злочини, пов´язані з відмиванням коштів та іншими незаконними фінансовими операціями.

До відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом, належать будь-які дії, пов´язані з коштами (власністю), одержаними внаслідок вчинення злочину, спрямовані на приховування джерел походження зазначених коштів чи сприяння особі, яка є співучасником у вчиненні цього злочину.

Дія цього закону поширюється на громадян України, іноземців та осіб без громадянства, а також юридичних осіб, їх філії, представництва та інші відокремлені підрозділи, що забезпечують проведення фінансових операцій на території України.

Законом встановлено, що суб´єктами первинного фінансового моніторингу є: банки, страхові та інші фінансові установи (крім недержавних пенсійних фондів та ломбардів); платіжні організації, члени платіжних систем, еквайрингові та клірингові установи; товарні, фондові та інші біржі; професійні учасники ринку цінних паперів, крім фондових бірж; компанії з управління активами; оператори поштового зв´язку, інші установи, які проводять фінансові операції з переказу коштів.

Також під моніторинг підпадають філії або представництва іноземних суб´єктів господарської діяльності, які надають фінансові послуги на території Україні; торговці нерухомістю ; торговці дорогоцінними металами, торговці предметами антикваріату або мистецтва; ломбарди, казино, нотаріуси, адвокати, юридичні, фізичні особи - суб´єкти підприємницької діяльності та юридичні особи, що проводять фінансові операції з товарами за готівку.

До суб´єктів державного фінансового моніторингу законом віднесено: Нацбанк, Мінфін, Міністерство юстиції, Міністерство транспорту, Міністерство економіки, Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку, Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування