Вибори не скасують, зате грипозні українці можуть улаштувати бунт

П'ятниця, 6 листопада 2009, 13:11

Політологи виключають скасування президентських виборів і запровадження надзвичайного стану в зв'язку з епідемією грипу.

"Чи скасують президентські вибори? Ні, максимум, що можливо - це перенесення дати виборів", - сказав глава правління центру прикладних досліджень "Пента" Володимир Фесенко на прес-конференції в п'ятницю в Києві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Фесенко відзначив, що у випадку, якщо буде запроваджено в країні надзвичайний стан через епідемію грипу, дата виборів відповідно до законодавства може бути перенесена на місяць, максимум на два.

Фесенко цілком не виключає можливість запровадження НС, однак вважає подібний сценарій малоймовірним. "Я переконаний, що депутати, більшість Верховної Ради не підуть назустріч президенту і не зроблять такий подарунок - продовжити його повноваження ще на два місяці", - підкреслив політолог.

Директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський в основному згодний зі своїм колегою, однак він не виключає, що може бути зірваний другий тур президентських виборів.

"Я побоююся того, що після першого туру якщо стане ясно, що немає конкуренції не допустять другого туру виборів". За словами Погребинського для цього є багато технологічних можливостей.

Погребинський відзначив, що при наявності ресурсу можна "цілком забезпечити відсутність явки в деяких районах", після чого вибори можуть бути визнані недійсними. Однак Погребинський висловив надію, що подібного не відбудеться.

За словами директора центру соціальних досліджень "Софія" Андрія Єрмолаєва, розмови про запровадження надзвичайного стану "не мають під собою особливого змісту і є спекулятивними".

У той же час він відзначив, що "зпровадження НС буде означати слабкість держави", що вона не може справитися з проблемами, які виникли в результаті епідемії грипу. На думку Єрмолаєва, епідемія показала, що система життєзабезпечення не функціонує: немає ні лік, ні адекватного керування ситуацією, ні достатньої інформованості населення.

За словами Єрмолаєва, ще один урок епідемії - це "тотальний інтелектуальний дефолт".

"Влада одержала розгубленого поки громадянина... Я більш ніж упевнений, що друга хвиля після епідемічної буде вкрай протестною - проти держави і державної влади", - вважає Єрмолаєв.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...