У Богатирьової видали цінні протигрипозні вказівки

П'ятниця, 6 листопада 2009, 17:27

Міністерство охорони здоров'я має дати рекомендації стосовно наявних у світі ліцензованих вакцин проти грипу A/H1N1.

Про це йдеться у рекомендаціях міністерству, які ухвалила комісія з біобезпеки та біологічного захисту при Раді нацбезпеки і оборони на своєму засіданні за участю секретаря РНБО Раїси Богатирьової.

Крім того, МОЗ рекомендовано "забезпечити населення необхідною кількістю вакцин для вакцинації, в першу чергу - медичних працівників та військовослужбовців, а також групи ризику".

"Рекомендувати, із залученням експертів академій та відповідних міжнародних установ, провести детальний генетичний аналіз ізолятів грипу для встановлення його природи та чутливості до різних ліків", - йдеться у повідомленні прес-служби РНБО.

"З метою ідентифікації збудника рекомендувати МОЗ доручити Центральній СЕС тимчасово виконувати обов'язки центру з боротьби з інфекційними захворюваннями і грипом до фактичного створення такого центру", - зазначили у Раді.

"Підготувати висококваліфіковані заявки на діагностичне устаткування та витратні матеріали для ЦСЕС, ІЕІЗ та обласних СЕС, враховуючи існуючий рівень їхнього матеріального та фахового забезпечення", - рекомендували у РНБО.

Крім того, МОЗ рекомендовано "взяти під жорсткий контроль поставку обладнання та реагентів, маючи на увазі якість, вартість і строки поставок".

"Особливу увагу рекомендовано приділили прогнозуванню розвитку епідемічної ситуації та необхідності розробки обґрунтованого всеохоплюючого конкретного плану протиепідемічних заходів...з огляду на можливість поширення епідемії та появу з часом другої і, можливо, третьої хвилі епідемії грипу А/H1N1", - йдеться у рекомендаціях.

"МОЗ доручено невідкладно налагодити систему збору та передачі вчасної достовірної інформації щодо епідемічної ситуації в Україні, країн, що її оточують, та у світі, налагодити через ЗМІ інформування широких верств населення", - зазначили у прес-службі.

Також міністерство має "підтримувати постійний зв'язок з Всесвітньою організацією охорони здоров'я, аналізувати та використовувати рекомендації ВООЗ".

Крім того, МОЗ рекомендовано "зібрати пропозиції стосовно можливості використання існуючих та створення нових діагностичних, лікувальних та профілактичних препаратів, засобів для боротьби з вірусом грипу".

Також міністерство має зібрати пропозиції "стосовно налагодження випуску вітчизняних ліків, діагностичних препаратів та засобів профілактики боротьби із інфекційними захворюваннями".

"НАН рекомендовано розглянути можливості створення тест-системи для виявлення вірусу A/H1N1 та інших діагностичних, лікувальних і профілактичних препаратів і засобів боротьби із вірусом грипу", - йдеться у повідомленні.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News