Генпрокуратура реабілітувала Єханурова

Понеділок, 9 листопада 2009, 12:26

Інформація щодо порушення керівництвом Міноборони бюджетного законодавства не відповідає дійсності.

Про це повідомив заступник глави секретаріату президента Петро Шатковський, посилаючись на інформацію генпрокурора Олександра Медведька, повідомляє прес-служба глави держави.

У повідомленні наголошується, що Генпрокуратура за дорученням президента здійснила перевірку правомірності прийняття керівництвом Міноборони рішень у сфері земельних правовідносин, закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти.

Згідно з висновками робочої групи, створеної за дорученням прем'єра, з питань правомірності прийняття в період з 24 грудня 2007 по 1 квітня 2009 посадовими особами Міноборони рішень щодо розпорядження землями оборони з порушенням законодавства, тобто без згоди Кабміну, міністерством прийнято рішення стосовно 53 земельних ділянок.

Їх загальна площа становить 266,04 га, ринкова вартість яких становить орієнтовно понад 1,07 млрд. грн.

"Проте через не включення в основу загальної довідки робочої групи висновків Держкомзему про наявність у землекористувачів повноважень надавати згоду на вилучення земельних ділянок, припинення права користування ними та зміну цільового призначення земель, відбулося викривлення результатів цієї перевірки", - зазначили у секретаріаті.

"Вивчивши матеріали робочої групи і законодавство із зазначеного питання Генпрокуратура не знайшла підстав для реагування", - наголосили на Банковій.

"Натомість у ході проведення перевірок додержання вимог земельного законодавства в Міноборони встановлено, що за дорученням першого віце-прем'єра зупинено операції з реалізації та передачі земель оборони (у тому числі під об'єктами нерухомості)", - йдеться у повідомленні.

У секретаріаті заявили, що "зазначена заборона сприяє тому, що близько 6,2 тис. га земель, на яких знаходяться реалізовані та передані об'єкти нерухомості, тривалий час залишаються землями оборони і не використовуються за цільовим призначенням".

"Відповідно до закону про плату за землю Збройні Сили звільняються від сплати земельного податку, а тому нездійснення заходів з передачі вищевказаних земель, насамперед тих, що перебувають під реалізованими об'єктами, створює передумови для ненадходження зазначеного податку та заподіяння збитків державі", - вважають на Банковій.

"Також Кабміном тривалий час не визначено порядок використання земель оборони для сільськогосподарських потреб", - йдеться у повідомленні

"Для усунення зазначених порушень законодавства Генпрокуратурою внесено припис прем'єру", - заявили у секретаріаті.

Як відомо, раніше прем’єр звинуватила екс-міністра оборони Юрія Єханурова у перевищенні службових повноважень і у зловживаннях бюджетними коштами, посилаючись на дані перевірки КРУ. Пізніше Верховна Рада ухвалила рішення про відставку Єханурова.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування