"Нафтогаз" допускає подорожчання "блакитного палива"

Вівторок, 1 грудня 2009, 08:39

"Нафтогаз України" допускає підвищення середньорічної ціни газу в 2010 році до $337 за тисячу кубометрів, а не $280, як заявлялося раніше.

Такі цифри НАК направив у Мінекономіки і Мінпаливенерго для підготовки макроекономічних прогнозних показників на наступний рік, пише "Комерсант-Україна".

Про те, що "Нафтогаз " подала в Мінекономіки й Мінпаливенерго розрахунки, згідно з якими в наступному році середньорічна ціна російського газу складе $295-337 за тисячу кубометрів, у понеділок повідомило джерело в Кабінеті міністрів.

За словами джерела в "Нафтогазі", розрахунки спрямовані в міністерства для підготовки макроекономічних прогнозних показників на 2010 рік, у тому числі держбюджету.

Раніше прес-секретар "Газпрому" Сергій Купріянов заявляв, що середня ціна російського газу для України в наступному році складе $280 за тисячу кубометрів.

Згідно з домовленістю між "Нафтогазом" і "Газпромом", ціна газу для України перераховується щокварталу за спеціальною формулою. У неї закладена базова ціна $450 за тисячу кубометрів, а також прив’язка до котирувань мазуту і газойлю Platts з дев’ятимісячним запізненням.

Так, у I кварталі цього року ціна газу для України складала $360 за тисячу кубометрів, у II – $270,95, у III – 198,34, у IV – $208. Таким чином, середньорічна ціна, виходячи з обсягів закупівлі газу, складе $228 за тисячу кубометрів.

Якщо прогнози "Нафтогазу" виправдаються, підприємство з виробництва мінеральних добрив знову зупиняться, як це було в I півріччі, вважають у "Дніпроазоті".

"За нинішніх світових цін і вартості газу $334 за тисячу кубометрів виробляти близько 60% металургійної продукції буде нерентабельно", - каже заступник голови правління Маріупольського меткомбінату ім. Ілліча Сергій Матвієенков.

На думку деяких експертів, різке підвищення ціни газу може компенсувати лише 4-5-кратне зростання тарифів на електроенергію для населення – інакше генерувальні компанії можуть збанкрутувати. Вони вважають ціни, названі "Нафтогазом", завищеними.

Член комітету Верховної Ради з ПЕК Сергій Тулуб пов’язує завищені прогнозні показники НАК зі спробою домогтися збільшення бюджетної компенсації за продаж палива теплокомуненерго. У проекті бюджету враховується різниця між закупівельною ціною газу і ціною його продажу ТКЕ (близько $105 за тисячу кубометрів).

А інший член комітету з ПЕК, радник прем'єр-міністра Олександр Гудима зазначає: "Якщо закласти надто малу різницю в цінах для ТКЕ і закупівельній ціні, то "Нафтогаз" просто працюватиме собі у збиток, як цього року, коли з бюджету покривалося лише 70% різниці".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News