Верховний представник ЄС проміняв Київ на Брюссель. Україна чекає сигналу

Середа, 2 грудня 2009, 13:53

У п'ятницю, 4 грудня, у Києві відбудеться саміт Україна - ЄС.

Однак новообраний верховний представник Європейського Союзу - міністр закордонних справ баронеса Кетрін Ештон не братиме участі в ньому, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Мене там не буде. Представляти комісію буде Беніта Ферреро-Вальднер", - сказала Ештон у середу в Брюсселі, відповідаючи на запитання депутатів Європейського парламенту в рамках засідання комітету з питань іноземних справ.

Верховний представник ЄС пояснила це бажанням бути присутньою на засіданні Північноатлантичної ради НАТО на рівні міністрів закордонних справ, яке відбудеться в той же час у Брюсселі. За словами Ештон, між часом двох заходів - "прямий конфлікт".

"Це в мене – перша можливість бути на засіданні НАТО, а також зустрітися з Державним секретарем США Гілларі Клінтон", - пояснила вона.

Водночас, Ештон відзначила, що Східне партнерство "буде важливим" у її роботі. Вона повідомила про намір у наступні тижні обговорити це з Ферреро-Вальднер.

Говорячи про енергетичний аспект відносин із Росією, Ештон зазначила, що їй відомо про діалоги між "прем'єром (України) і президентом Росії".

"Мені не відомий їхній результат, але я думаю, що буде важливо, щоб ми подивилися, що відбудеться на виборах (президента України 17 січня)", - сказала вона.

У цьому зв'язку Ештон вважає, що вибори будуть "гарним сигналом для демократії".

Верховний представник ЄС заявила про свій намір зміцнювати відносини з Росією. "Я переконана, що ми будемо здатні зміцнити діалог у наступні кілька місяців, років. Я думаю, що це буде важливо зробити", - підкреслила вона.

Водночас, заступник міністра закордонних справ України Костянтин Єлисєєв повідомив, що Київ сподівається, що на саміті Україна - ЄС 4 грудня буде офіційно представлено пілотний проект Євросоюзу з підтримки Криму.

"Я дуже сподіваюся, що на саміті буде офіційно анонсовано про те, що справді Крим буде пілотним проектом, у який ЄС уже готовий інвестувати", - сказав він журналістам у середу в Києві.

За словами Єлисєєва, проект ЄС спрямований на вирішення нагальних питань соціально-економічного розвитку регіону, розвиток громадянського суспільства, і він міститиме в собі інвестиції не лише від ЄС, але й від окремих країн-членів Євросоюзу.

Єлисєєв не назвав конкретну суму, яку ЄС має намір виділити на фінансування даного проекту: "Сума досить амбіційна і реальна".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування