В Україні почалась підготовка до підкупу виборців - КВУ

Середа, 2 грудня 2009, 15:29

Комітет виборців України відмічає процеси, які можна характеризувати як підготовку до грошового підкупу виборців.

Також КВУ заявляє про збільшення фактів застосування службового становища для агітації, "не грошового" підкупу виборців, кримінального втручання у виборчий процес.

Наразі ці факти нечисленні та несистемні, однак загострення політичного протистояння може призвести збільшення таких порушень та їх впливу на результат виборів, зауважують в комітеті.

У своїй заяві КВУ відзначає можливість впливу на демократичність і прозорість виборчого процесу недосконалості законодавства про вибори президента.

Комітет звертає увагу на малозмістовність політичного діалогу та нечесність кандидатів щодо виборців.

Практично не ведеться дискусії довкола програм кандидатів, натомість широко застосовується прихована політична реклама у ЗМІ, зауважує КВУ.

Комітет звертає увагу на низьку кваліфікацію та досвід роботи членів окружних виборчих комісій. Ситуація з набором членів дільничних виборчих комісій та їх кваліфікацією виглядає ще більш загрозливою.

Загалом кампанія є малобюджетною, в багатьох штабах згортаються цілі програми, існують затримки із зарплатою, заявляють в КВУ.

Майже всі штаби фінансування агітаційної кампанії на місцях переклали на регіональні осередки, обіцяючи підтримку на майбутніх місцевих виборах.

КВУ закликає виборців активніше брати участь у перевірці своїх даних в Державному реєстрі виборців та активніше відстоювати свої права і реагувати на порушення виборчого законодавства.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування