ПРЕЗИДЕНТУ ПРОПОНУЮТЬ ЗАСТОСОВУВАТИ АРМІЮ ЗАКОРДОНОМ

Понеділок, 28 грудня 2009, 13:50
 

Президенту пропонують надати право оперативного застосування армії за межами України.

Відповідний законопроект у парламенті зареєстрував голова комітету ВР з питань нацбезпеки та оборони, кандидат в президенти Анатолій Гриценко.

Документ передбачає, що ЗСУ застосовуватимуться у відповідності до загальновизнаних принципів і норм міжнародного права, міжнародних договорів України.

Президент матиме "право і легітимний механізм застосування військових сил та засобів, щоб захистити життя і здоров'я українських громадян, а також військові контингенти України, які дислокуються за кордоном і виконують миротворчі та інші місії".

Також ЗСУ можуть бути застосовані для боротьби з піратством та забезпечення безпеки судноплавства, "а також для захисту іншої держави, яка звернулася до України з відповідним проханням".

"Які саме сили та засоби Збройних Сил треба буде залучати у конкретній ситуації, одноосібно чи у взаємодії з іншими державами, - ці питання президент вирішуватиме з Генштабом", - пояснює Гриценко.

Право на застосування військ за кордоном президент матиме після схвалення такого рішення у Верховній Раді.

"Законопроект спрямований на захист інтересів наших громадян. Жодним чином він не спрямований проти Росії, Румунії, Франції чи Америки, інших держав, доки вони не мають проти України ворожих намірів", - наголошує Гриценко.

Депутат зауважує, що за своїм змістом законопроект ідентичний законопроекту президента Росії, який уже схвалений Федеральними Зборами РФ і став законом.

"Пояснення тут просте: Російська держава захищає інтереси росіян, а Українська держава - інтереси українців. Міждержавні відносини України з Росією будуть рівноправними і взаємовигідними. А права і зобов'язання сторін - будуть симетричними", - переконаний він. 

"Українська правда"