Люди Черновецького програли журналістам справу "педофілів"

Четвер, 3 грудня 2009, 13:26

Сайт "ТаблоID" не порушив норм журналістської етики у своїй публікації про мера Києва Леоніда Черновецького і "скандал з педофілами".

Такий висновок зробила комісія з журналістської етики, розглянувши заяву в. о. головних редакторів муніципальних газет щодо участі журналістів ТаблоID "у політичній провокації".

Комісія встановила, що у своїй публікації сайт "ТаблоID" повідомив про помилку британських журналістів, які проілюстрували матеріал про педофілів фотознімком Черновецького з інтернету.

"При цьому було зазначено, що це саме помилка британських колег. В той же час про цей випадок також повідомили багато українських та російських ЗМІ з посиланням на оригінальну публікацію в "Daily Mirror", - йдеться у заяві комісії.

З огляду на це, комісія вважає, що журналісти сайту "ТаблоID" не порушили норм журналістської етики.

"Численні публікації інших ЗМІ з посиланням на оригінальну публікацію доводять, що скріншот не підробка, а журналісти сайту "Таблоїд" діяли у межах своєї редакційної політики, повідомляючи про кумедні ситуації, в які потрапляють політики", - йдеться у заяві.

Разом з тим, комісія вважає, що, подаючи заяву, голови комунальних ЗМІ керувалися "не бажанням з’ясувати істину, а намаганням прислужитися посадовій особі органу, від якого вони залежать".

"Комісія зауважує в. о. головних редакторів муніципальних газет Києва - Костриці ("Вечірній Київ"), Жарких ("Хрещатик") та Щербині ("Українська столиця") на порушення ними Етичного кодексу українського журналіста, а саме пункту 2, в якому зазначено, що служіння інтересам влади, а не суспільства, є порушенням етики журналіста", - сказано у заяві.

Як відомо, у квітні 2009 року на дочірньому сайті "Української правди" ТаблоID з’явилася публікація, у якій йшлося про помилку журналістів британського таблоїда "Mirror", які проілюстрували статтю про місцевих педофілів фотографією Черновецького.

Пізніше представники муніципальних видань звинуватили журналістів "ТаблоID" у підробці "скріншотів" з сайту "Mirror" і у провокації стосовно мера.

Представники "Київського медіахолдингу" також звернулися до Комісії з журналістської етики з проханням піддати "публічному осуду" видання "Українська правда".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування