Кандидатам виділили порівну охоронців і просять не носити до них зброю

Четвер, 3 грудня 2009, 13:51

Управління держохорони початково виділило рівну кількість своїх співробітників для охорони кандидатів у президенти – до 10 осіб.

Але ця кількість надалі може варіюватися залежно від погроз, які надходять на адресу кандидата, та його побажань, сказав начальник УДО Олександр Бірсан на прес-конференції в четвер.

"Для початку виділено рівну кількість співробітників Управління держохорони на всіх охоронюваних осіб... надалі ця кількість може змінюватися... Для початку це менше 10 людей на кожну охоронювану особу", - сказав він, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За словами Бірсана, кандидати мають право відмовитися від охорони, але наявність погроз на їхню адресу у вигляді листів і дзвінків свідчить про те, що їм не слід цього робити.

Начальник УДО наголосив, що у випадку відмови кандидатів від охорони це має бути оформлено відповідним чином.

"Є приклади того, що кандидати тимчасово відмовлялися від охорони, і це оформлялося документально", - зазначив він.

Бірсан не назвав прізвищ кандидатів, які відмовлялися від охорони, але підкреслив, що 2-4 кандидата періодично відмовляються від охорони. Також, за його словами, є кандидати, які на даний час ще не використовують таку охорону. На запитання, скільки таких кандидатів, Бірсан сказав: "Нехай буде два".

Водночас, начальник УДО розповів, що бюджет не передбачає додаткового фінансування на забезпечення охорони кандидатів у президенти, зокрема, немає фінансування на автотранспорт, а зарплата співробітників УДО, які забезпечують зараз охорону кандидатів, не змінюється і дорівнює попередній.

Бірсан повідомив, що на разі забезпечується цілодобова охорона кандидатів при взаємодії всіх правоохоронних і спеціальних органів, і їх будуть охороняти до дня виборів.

Начальник УДО наголосив, що рівність забезпечення охорони передбачає однакове ставлення до всіх кандидатів і виключення заангажованості. Він зазначив, що у випадку надходження погроз на адресу кандидата охорона посилюється.

Так, наприклад, близько місяця тому кандидат у президенти Арсеній Яценюк знаходився в регіоні, де "була певна політична заангажованість" і певні загрози його безпеці. "Ми змушені були додатково вживати заходи", - сказав Бірсан, додавши, що таких випадків декілька.

Начальник УДО також попросив громадян не приносити на масові заходи за участю кандидатів у президенти холодну, вогнепальну, травматичну зброю та інші небезпечні предмети. Він підкреслив, що там будуть перевірки.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування