Ющенко: ми не в змозі кожний рік витрачати 7 млрд. для перекачки газу

П'ятниця, 4 грудня 2009, 15:53

Україна забезпечить транзит російського газу до країн ЄС і сподівається на підтримку Європи у питанні організації ринкових засад у газовій сфері.

Про це сказав президент Віктор Ющенко в п’ятницю у Києві на прес-конференції після завершення пленарного засідання 13-го саміту Україна - ЄС.

За словами Ющенка, проблема не в технічних можливостях України прокачувати російський газ. Він підкреслив, що країна технічно здатна прокачувати удвічі більше.

Він наголосив, що йдеться про економічні засади організації газового ринку. "Ринок потребує удосконалення, він архаїчний", - зауважив Ющенко.

"Ми ще і ще раз закликаємо разом підійти до проблем організації газового ринку", - зауважив президент.

За словами Ющенка, Україна щорічно закачує у свої газові сховища 25 млрд. кубометрів газу для того, аби у пік похолодання взимку забезпечити поставки газу до Європи, і на це витрачає власні кошти в обсязі 7 млрд. доларів.

"Це не є тільки наша проблема", - зауважив він, висловивши здивування, чому сьогодні це лягає на плечі лише України.

"Це прикладна економіка. Тут не повинно бути ніякої політики: ми не у змозі як країна кожний рік 7 млрд. витрачати коштів для того, аби закачати газ для європейського споживача. Ми повинні знайти якийсь компроміс", - зауважив Ющенко і закликав до професійної розмови щодо цього питання.

Водночас він вкотре запевнив, що Україна гарантує безперебійне постачання газу до Європи.

"Ми хочемо бути партнерами – стабільними партнерами, і тому ніколи не ініціюватимемо процес, який би ускладнив будь-яку поставку газу, у тому числі у сезоні 2010 року, до ЄС. Я прошу прийняти це як гарантію", - наголосив президент.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування