КВУ: Кандидати незаконно агітували масками

Субота, 5 грудня 2009, 11:27

Комітет виборців України зафіксував перші порушення законодавства в ході президентської кампанії.

Про це заявив голова правління КВУ Олександр Черненко журналістам у Києві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Чітко було видно під час епідемії, під час цього карантину, коли більшість штабів займалося тим, що безкоштовно доставляло маски або ліки, або проводили безкоштовно медичний огляд, що є наданням послуг", - сказав він.

"Це можна трактувати як підкуп виборців, і заборонено законом. Звичайно, не будемо говорити, що ці порушення дуже значні, що вони якимось чином впливають на результат", - сказав Черненко.

Він додав, що така агітація, яка супроводжується безкоштовним або за зниженими цінами наданням товарів або послуг, фактично заборонена законом.

Залучення адмінресурсу у виборчій кампанії 2010 року, за словами Черненка, полягає у використанні службового становища для агітації, а також формуванні виборчих комісій, в організації зустрічей з кандидатом та інших агітаційних заходів.

"Поки ми ще не бачили тиску на виборців, конкретних порушень прав виборців. Поки ми говоримо про якісь м'які порушення, але про які необхідно говорити, щоб їх не було", - сказав Черненко.

Разом з тим, за його словами, довести причетність до такого роду агітації тих чи інших штабів і накласти на них санкції дуже складно.

"Ми починаємо отримувати сигнали, поки не факти, а сигнали про можливу організацію безпосереднього грошового підкупу виборців напередодні, можливо, перший тур, або другий. Гроші ще ніхто не роздає, але ведеться певна підготовча робота", - сказав Черненко.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування