Під вибори підклали юридичну міну?

Понеділок, 7 грудня 2009, 13:18

Продовжити термін перебування Олександра Пасенюка на посаді голови Вищого адміністративного суду неможливо.

Про це у понеділок на засіданні Ради суддів адміністративних судів України заявив голова Верховного Суду Василь Онопенко, повідомляє УНІАН.

"Неважливо, коли спливає термін, чи то 22, чи то 24 грудня - продовжити строк не може ніхто - ні прем'єр, ні Президент, ні Верховна Рада. Якщо будуть намагання, то це буде незаконне привласнення повноважень. Ніхто з кріслом голови ВАСУ не родився і з кріслом голови Верховного Суду також ніхто не піде", - сказав Онопенко.

При цьому він запевнив, що у його рекомендації "немає нічого політичного.

В контексті цього голова ВСУ нагадав, що перша перевірка діяльності ВАСУ відбулась в 2007 році, але через рік ситуація не виправилася.

Він зазначив, що ще з квітня цього року у нього була думка про дострокове звільнення Пасенюка з посади, але потім все ж таки було вирішено ще надати час на виправлення ситуації. "Але все одно недоліки не були усунуті", - сказав Онопенко.

Крім того, він зазначив, що Пасенюк фактично здійснював керування ВАСУ "в ручному режимі". "Я вважаю, що такі дії є перевищенням повноважень голови суду... таким чином закладено "юридичну міну" під легітимність виборчого процесу", - зауважив Онопенко.

Водночас сам Пасенюк запевняє, що в роботі суду, який він очолює, немає "таких кричущих недоліків, щоб ставити питання про моє дострокове звільнення".

"Така реакція Онопенка про моє дострокове звільнення для мене зовсім несподівана, тому що на останніх президіях Верховного Суду, ВАСУ висновки були, що недоліки у ВАСУ фактично усунуті", - сказав Пасенюк, зауваживши, що такі недоліки притаманні всій судовій системі України.

Продовжуючи тему, він зазначив, що "фактично це у нас з Онопенком війна позицій".

"З самого початку вступу на свою посаду Онопенко був проти створення системи адмінсудів, а щоб вона підпала під вплив Верховного Суду, потрібно зняти її керівника", - пояснив він.

Крім того, Пасенюк зазначив, що Онопенко "давно говорить, що у нього є кандидатури на посаду голови ВАСУ" (які саме голова ВАСУ назвати не захотів).

Саме Вищий адмінсуд розглядатиме порушення законодавства на виборах.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...