Литвин хоче не дати наступному президенту "переламати" суди

Вівторок, 8 грудня 2009, 08:11

Спікер Володимир Литвин називає реформу судової системи та ухвалення антикорупційних законів найважливішими питаннями, які має вирішити Верховна Рада.

Про це він заявив під час зустрічі зі співдоповідачем Комітету ПАРЄ з питань дотримання обов'язків та зобов'язань державами-членами Ради Європи (Моніторингового комітету) Ренате Вольвенд у понеділок, повідомляє прес-служба ВР.

"Найголовнішим і найбільш чутливим є питання судової системи. Ведеться боротьба за те, щоб контролювати судову систему, вона піддається атакам з боку політиків", - сказав спікер.

Він зазначив, що у питанні реформування судової системи "необхідно врахувати досвід та рекомендації європейського співтовариства", однак вирішити згадані питання можливо лише за умови домовленості між двома найбільшими фракціями.

Литвин висловився за те, щоб рішення було ухвалене у першому півріччі наступного року.

"Не можна допустити, щоб новий президент переламав на свій бік бачення того, якою має бути судова система. Потрібно на наступній сесії прийняти повний перелік відповідних законодавчих актів. Соромно тримати ці питання в порядку денному", - наголосив він.

Відповідаючи на запитання співдоповідача щодо конституційної реформи, Литвин зазначив, що реформа "знаходиться на нульовій стадії".

По завершенні президентської кампанії, підкреслив спікер і кандидат в президенти, Верховна Рада перейде до розгляду тих завдань, які давно мала розв`язати.

Водночас, Литвин вважає, що організовувати роботу після президентської кампанії буде вкрай непросто.

"Найбільші випробування чекають Україну після виборів.Необхідно буде повернути країну у робочий стан. Сьогодні розхитують державну владу саме її представники", - сказав він.

Литвин пожалкував, що не відбулась серйозна розмова про ситуацію в країні, не визначились, куди рухатись далі, а "всі мобілізовані на популізм".

У контексті фінансування виборчої кампанії кандидатів у президенти, спікер заявив, що, на жаль, у суспільстві і у парламенту відсутній дієвий механізм відповідного контролю.

Разом з тим, він запевнив, що незважаючи на ці обставини, Верховна Рада "відіграватиме свою стабілізуючу роль в ході виборчої кампанії".

Водночас, Литвин висловив занепокоєння зменшенням ролі парламентаризму, а відтак і демократії в Україні. На його думку, необхідно підвищити роль парламенту та парламентаризму, відмовитись від партійної системи виборів та імперативного мандату.

При цьому, за словами спікера, знищують парламентаризм подекуди самі парламентарі, "коли, аби сподобатися людям у передвиборчій період, формують образ ворога".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News