Україна може відмовитися приймати Зурабова

П'ятниця, 22 січня 2010, 11:35
 

Україно-російське протистояння, пов'язане з запланованим приїздом в Україну посла Михайла Зурабова, продовжується.

Питання стосується вірчих грамот, пише газета Комерсант-Україна.

Так  у МЗС Росії розробили процедуру, що дозволяє послу РФ Михайлу Зурабову уникнути зустрічі з Віктором Ющенком. Грамота оформлена з відступом від міжнародних норм.

"Грамота направляється на ім'я "Його високоповажності, президента України", однак прізвище й ім'я президента не зазначені", - повідомив співрозмовник у російському МЗС.

За його словами, цей дипломатичний хід дозволить Зурабову вручити копію грамоти міністру закордонних справ Петру Порошенку, одержати акредитаційну карту і приступити до виконання обов'язків посла, а оригінал документа передати вже новому главі держави після його інаугурації.

Співрозмовник зазначив, що в тексті Віденської конвенції про дипломатичні зносини від 1961 року не описаний формат вірчої грамоти і відсутня норма, що зобов'язує Росію починати документ з іменного звернення до президента. 

Один із впливових українських дипломатів зазначив, що Київ не допустить настільки грубого порушення процедури.

"Вірча грамота має бути оформлена з дотриманням усіх традицій, а Зурабов має пройти всю процедуру. Якщо він вручає копію грамоти Порошенку - нехай зустрінеться також із президентом Віктором Ющенко і вручить йому оригінал", - заявив він.

"Інакше ми будемо наполягати, щоб перша частина процедури - передача копії грамоти й акредитація посла - теж не відбулася", - сказав співрозмовник. 

Заступник глави секретаріату президента Андрій Гончарук заявив, що сподівається на дотримання Москвою всіх загальноприйнятих правил.

"Крім Віденської конвенції, є традиція і встановлена практика двосторонніх відносин. Усі чотири попередні посли Росії в Україні привозили вірчі грамоти з вказуванням імені президента України. Ми не бачимо необхідності змінювати цю практику", - підкреслив Гончарук. 

Виходячи з конфліктності ситуації, не виключено, що Кремлю знову доведеться відкласти приїзд посла, або ж Зурабов буде змушений приїхати в Київ як приватна особа і працювати протягом одного-двох місяців як спецпредставник президента РФ по розвитку торгово-економічних зв'язків без статусу глави дипмісії.