Російський спостерігач побачив ризик використання адмінресурсу в Україні

Понеділок, 4 січня 2010, 11:45

Спостерігачі від місії Міжпарламентської Асамблеї країн СНД відзначають низький рівень готовності виборчих дільниць в Україні до виборів президента.

Про це повідомив "Інтерфаксу" голова місії спостерігачів від МПА СНД, перший віце-спікер Ради Федерації Олександр Торшин.

"Станом на сьогодні, необхідно відзначити дуже низький рівень готовності виборчих дільниць. Особливо це стосується сільської місцевості", - сказав він.

За словами Торшина, у перші дні нового року він об'їхав 6 регіонів України, більшою мірою на заході, провів "багато зустрічей у сільській місцевості", зокрема, з представниками штабів 6-ти кандидатів, у тому числі Віктора Януковича, Юлії Тимошенко, Арсенія Яценюка, Сергія Тігіпка та інших.

Російський сенатор вважає, що в ситуації низької готовності виборчих дільниць може бути застосований адміністративний ресурс.

"У виборчкому буде досить складний період, оскільки святкові дні ще не закінчилися, незрозуміло, коли вони все встигнуть обладнати, адже вже 17 січня пройдуть вибори президента", - зазначив Торшин.

На його думку, штаби кандидатів у президенти в селах узагалі не працюють.

"Виняток складають штаби Юлії Тимошенко і Віктора Януковича. До плакатів цих основних кандидатів у регіонах ставляться цілком спокійно, але скрізь, де я проїхав, плакати Ющенка були зіпсовані вандалами", - сказав голова місії спостерігачів від МПА СНД.

За його спостереженням, настрій виборців у містах активніший, ніж у селі.

"Там повна апатія, виборчкоми з погляду інформаційної складової працюють слабко. Ніде не зазначені години роботи, чергові практично на всіх ділянках відсутні. Таке враження, що підготовки до виборів, особливо в сільській місцевості, начебто й нема", - сказав Торшин, додавши, що він ніде не помітив агітації, інформаційно-довідкової підтримки для виборців.

"Ми як спостерігачі звернемо суттєву увагу в ході цих виборів на недоліки в інформаційно-довідковій роботі. Через погану інформованість явка виборців буде низкою, і в цій ситуації буде спокуса застосування адміністративного ресурсу", - вважає російський сенатор.

На його думку, слабкою ланкою в ході виборів залишаються і списки виборців: "У ході цих виборів уперше списки, на відміну від минулих виборів, будуть тільки українською мовою, що, очевидно, викличе масу складнощів", - вважає Торшин.

Він відзначив, що наочна агітація ведеться в регіонах тими мовами, якими там спілкуються, і "в Західній Україні ставлення до людей від Росії вкрай ввічливе, і всі розмови про погане ставлення до росіян у Західній Україні - це з області міфів".

Та й у бесідах у штабах кандидатів, зазначив Торшин, "жодної антиросійської риторики" він не чув, місія спостерігачів затребувана, а "політична система України набуває досвіду й солідності".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування