У ЦВК роз'яснили про голосування за кордоном. Експерти мають застереження

П'ятниця, 8 січня 2010, 09:56
Кожен українець матиме право безперешкодно проголосувати за кордоном, якщо подасть заяву до виборчої комісії у відповідному представництві України.

Про це сказав член Центрвиборчкому Юрій Данилевський в інтерв'ю "Німецькій хвилі".

За рішенням Конституційного Суду, норма закону про обмеження виборчого права для виборців, які не стоять на консульському обліку, не діятиме, зазначив представник ЦВК.

"Він (виборець) прикладає туди документи, які свідчать, що він тимчасово перебуває на території саме цієї виборчої дільниці. На підставі цього виборча комісія ухвалює рішення про внесення його до списку виборців", - сказав Данилевський.

Він запевнив, що виборці, що голосуватимуть за кордоном, виключатимуться з реєстру виборців в Україні.

Єдиною складністю для членів виборчкомів залишається те, що виборцю дозволено звертатися щодо реалізації свого виборчого права за годину до завершення голосування.

Зі свого боку, голова Комітету виборців України Олександр Черненко сумнівається, що такі роз'яснення ЦВК здатні попередити спроби окремих виборців проголосувати двічі на території однієї або кількох країн.

"Якщо хтось хоче проголосувати на одній дільниці і схоче проголосувати на іншій, це буде дуже важко проконтролювати", - пояснив він.

Водночас, Черненко не очікує масового характеру такого явища і його вирішального впливу на результати президентських виборів.

Як відомо, ЦВК уже передала МЗС України бюлетені для голосування на президентських виборах 17 січня на закордонному виборчому окрузі.

За словами Данилевського, представнику МЗС передано 414 тисяч 884 бюлетені.

Найбільша кількість українських закордонних виборчих дільниць створена в Росії та в Німеччині.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування