Євроінтеграція буде безальтернативною за будь-якого президента?

Вівторок, 2 лютого 2010, 11:33

Міністр закордонних справ України Петро Порошенко упевнений, що хто б не став новим президентом України - її європейська інтеграція безальтернативна.

"Я глибоко переконаний, що в обох випадках європейська інтеграція України буде безальтернативною", - сказав він в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна", говорячи про відмінності двох кандидатів, які вийшли в другий тур президентських виборів.

При цьому Порошенко підкреслив, що "треба зрозуміти, що стоїть за яскравими ярликами, які свідчать про серйозні відмінності одного кандидата від іншого".

За словами міністра, "метою поліпшення і поглиблення економічної співпраці України з РФ є ЗВТ (зона вільної торгівлі) без вилучень і обмежень, але головний пріоритет України - інтеграція в Євросоюз".

За словами голови МЗС, "проміжним етапом" у європейському напрямку є асоційоване членство. "Я розраховую, що цей етап буде реалізований у 2010 році, після проведення Україною низки реформ", - сказав Порошенко.

На його думку, підписання угоди про асоціацію "означає для нас (України) асоційоване членство".

"Дипломати, співробітники МЗС говорять, що це не зовсім так. Але це питання політичне, і я говорю, що це - асоційоване членство. Його суттю є чотири свободи: пересування товарів, капіталів, послуг і людей", - зазначив Порошенко.

"Глибока всеосяжна ЗВТ (складова угоди про асоціацію) дозволить нам отримати перші три свободи, безвізовий режим з ЄС - досягти четвертої свободи. Це є нашим головним пріоритетом", - заявив міністр.

Порошенко вважає, що Україна повинна у 2010 році завершити переговори щодо зони вільної торгівлі з Євросоюзом.

"Якщо ми не вирішимо питання, які перешкоджають укладенню тієї угоди, протягом 5-6 місяців, це означатиме, що в Україні відсутня політична воля. Тому вони або будуть вирішені швидко, або перспектива їх вирішення буде досить сумнівною", - сказав голова МЗС.

"Відповідь на питання про наші європейські перспективи знаходиться в Україні. Пояснення, чому не можна зробити те чи інше, нікого не цікавлять. Хлопці, робіть щось, інакше ви декларуєте власну неефективність", - наголосив Порошенко.

За його словами, для підписання угоди Україні потрібно вдосконалити законодавство в сфері держзакупівель, прозорості діяльності і ціноутворення ЄДАПС, політиці стандартизації і фітосанітарного контролю і тощо.

"Ці питання необхідно вирішити протягом 3 місяців після президентських виборів. Парламент зобов'язаний ухвалити необхідні закони, а президент - підписати їх. І це далеко не повний перелік того, що нам потрібно зробити", - зазначив Порошенко.

"Є питання тарифів, розмірів мит, перехідних періодів, є низка дуже проблемних питань по аграрному комплексу. Але повірте, ми зможемо дуже ефективно вирішити їх", - запевнив Порошенко.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News