Порошенко окреслив свої післявиборчі перспективи

Вівторок, 2 лютого 2010, 13:54

У Міністерстві закордонних справ України найближчим часом пройдуть реформи.

Про це розповів голова МЗС Петро Порошенко в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна", опублікованому у вівторок.

"У першій половині 2010 року буде проведена оптимізація структури, чисельності, рівня представництва за кордоном. Будуть нові критерії оцінки діяльності диппредставництв", - сказав він.

Під оптимізацією міністр має на увазі, у тому числі, й скорочення - "і в центральному апараті, і в закордонних диппредставництвах".

"При цьому ефективність дипустанов у цілому не буде втрачена і, можливо, навіть збільшиться", - зазначив Порошенко.

На запитання, чи не очікує він масштабної ротації послів після зміни президента країни, глава МЗС сказав: "У нас іде планова ротація".

"Є терміни перебування послів за кордоном. У низки послів ці терміни завершилися, і зараз іде системне узгодження - запити на агреман, отримання агремана і так далі. Конкретні країни і прізвища я називати не буду", - зазначив Порошенко.

На запитання, чи планує він сам залишитися головою МЗС після завершення виборів президента, Порошенко зазначив:

"Це залежить від багатьох факторів: і від волі президента, і від коаліції, і від кандидатури прем'єра, і, безумовно, від наявності в мене бажання і можливостей реалізувати в повному обсязі ту програму, яку я намітив".

"Причому в першу чергу - від можливостей. Я задекларував із самого початку і підтверджую сьогодні, що кожна хвилина мого перебування на посаді голови МЗС була, є і буде ефективною", - додав він.

"Разом із тим я не збираюся триматися за крісло", - підкреслив Порошенко.

Крім того, на запитання про взаємодію з урядом Юлії Тимошенко він зазначив, що намагається максимально використовувати "потенціал взаємодії".

Порошенко підтвердив, що до його приходу в МЗС були "прецеденти", коли віце-прем'єр Григорій Немиря був присутній на переговорах прем'єра з іноземними лідерами, а представника МЗС чи посольства туди не допускали.

"Але після мого призначення на посаду міністра такі випадки не траплялися. Саме це є лакмусовим папірцем того, що ми намагаємося максимально використовувати потенціал нашої взаємодії", - сказав міністр.