Януковичу радять зважитися: вибори чи Тігіпко

Вівторок, 23 лютого 2010, 17:01

Найбільші шанси зайняти посаду прем'єр-міністра в лідера партії "Сильна Україна" Сергія Тігіпка.

Так вважає директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський.

"Це (прем'єрство Тігіпка) не найгірший варіант", - сказав він на прес-конференції в Києві, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Також він додав, що "цей варіант (Тігіпко на посаді прем'єр-міністра ) легше було б пояснити і тому ж активові Партії регіонів за винятком Ахметова, Колеснікова і ще групи людей, що бачать у ньому члена зовсім іншої команди".

Разом з тим, Погребинський відзначив, що Тігіпко на посаді прем'єр-міністра хоч і "більш чужий" інтересам фракції Наша Україна - Народна самооброна, але був би непоганим виправданням, що "вони йдуть у коаліцію, щоб не стала прем'єром 100%-а людина Партії регіонів".

У свою чергу директор PR-групи Politteh політтехнолог Тарас Березовець висловив думку, що Тігіпко на посаді прем'єр-міністра складе конкуренцію Віктору Януковичу, оскільки в нього є серйозні політичні амбіції.

На думку політолога, Янукович міг би працювати і з Колесніковим, і з Миколою Азаровим на посаді прем'єр-міністра, але "незрозуміло, чому це під них може бути зібрана коаліція".

"Ніякого виправдання такої коаліції, крім як матеріальне задоволення бажань депутатів з НУ-НС, більше немає жодного... Таким чином, вони себе політично поховають, але створять таку коаліцію. А те, що вона буде ненадійна, те, що...вирішувати проблеми, що стоять перед урядом не буде - це саме собою", - відзначив Погребинський.

Керівник Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко підкреслив, що хоч лідер Партії регіонів і виграв президентські вибори, у нього "немає можливості одержати усю владу".

Погребинський переконаний, що виходом зі сформованої ситуації у Верховній Раді є проведення позачергових парламентських виборів.

"Користі не буде з цього складу (парламенту). Треба зважуватися на позачергові вибори, а там уже що буде, те й буде", - відзначив політолог.

При цьому він не сумнівається в тім, що найбільшу кількість місць у парламенті одержить Партія регіонів.

"Але, звичайно, я не упевнений, що вони зможуть сформувати коаліцію", - сказав Погребинський.