Ющенко узяв на себе "пакетні зобов'язання"?

Субота, 6 лютого 2010, 09:37

Президент Віктор Ющенко підписав закон про зміни до закону про вибори президента, оскільки взяв на себе "пакетні зобов'язання", пише "Дзеркало тижня".

За даними тижневика, у цей пакет входять: підписання згаданого закону; швидке оголошення виборів демократичними і прозорими; "гарна картинка" передачі влади після проведення не відкладеної в "довгу шухляду" інавгурації.

"Усе це Віктору Януковичу у разі перемоги необхідне для додаткової легітимізації своєї фігури в очах цивілізованого світу", - пише видання.

Як відомо, закон, ухвалений з ініціативи "регіоналів", змінює механізм роботи виборчих комісій. На думку кандидата в президенти Юлії Тимошенко та низки експертів, це може поставити під сумнів демократичність і чесність виборів.

Цей закон ухвалили голосами 233 депутатів, зокрема, - 172 від Партії регіонів, 27 від Компартії і 29 від "НУ-НС" (фракції БЮТ за винятком одного депутата і Блоку Литвина не голосували).

"Дзеркало тижня" зазначає, що для формування імовірної коаліції ПР необхідно заручитися підтримкою "НУ-НС" - адже голосів "регіоналів", комуністів і "литвинівців" не вистачить для формування парламентської більшості. Тобто щоб хоча б 37 депутатів "НУ-НС" із 72-х проголосували за створення коаліції з "регіоналами".

Як пише газета з посиланням на слова "утаємничених", вже зараз "регіонали" заручилися підтримкою 40 депутатів. За переговори з нунсівцями у штабі Януковича відповідає Сергій Льовочкін.

Видання також зазначає, що менша частина фракції "НУ-НС" при цьому може лишитися де-факто в опозиції, але у ПР ще є неформальний "резерв" у 38 голосів - 8 "литвинівців", контрольованих Василем Хмельницьким, і 30 бютівців, "готових присягнути новому господарю у разі перемоги Януковича".

Парламентська більшість призначає і звільняє прем'єр-міністра та членів уряду.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...