Турчинов поскаржився Медведьку на тиск з боку Януковича і просить втрутитися

Субота, 6 лютого 2010, 11:57

Перший віце-прем'єр Олександр Турчинов просить генпрокурора зупинити втручання працівників прокуратури у хід виборів на користь Віктора Януковича.

Про це йдеться в його листі до генпрокурора Олександра Медведька, текст якого оприлюднено на сайті уряду.

"Протягом усієї виборчої кампанії з багатьох областей України надходять повідомлення про незаконне втручання працівників прокуратури у виборчий процес. Особливо це стосується Донецької, Луганської і Запорізької областей", - йдеться у ньому.

"Таке втручання полягає у здійсненні тиску на членів виборчих комісій від кандидата на пост президента Юлії Тимошенко і нереагуванні на факти численних порушень законодавства з боку членів виборчих комісій від кандидата на пост президента Віктора Януковича", - заявляє Турчинов.

Зокрема, за його словами, довірена особа Тимошенко - Фальченко - встановила й задокументувала "факти фальсифікації головою окружної виборчої комісії № 48 Несвітаєвим А. П. протоколів засідань комісії, неповідомлення заздалегідь усіх її членів про час і місце проведення засідань, ігнорування звернень і заяв секретаря комісії Рачкаускіне О. Г. та членів комісії про спроби свідомого порушення виборчого законодавства".

Також там зафіксовано "вчинення психічного тиску на її членів від кандидата на пост президента Тимошенко, розрахованого на те, щоб вони відмовилися від виконання своїх службових обов'язків і реалізації конституційних прав", зазначає Турчинов.

У зв'язку з цим Фальченко звернулася з відповідними заявами до органів прокуратури. Однак "належних заходів реагування вжито не було".

"Особливо турбує те, що погрози на адресу членів виборчих комісій від кандидата на пост президента Тимошенко у вище зазначених областях щодо звільнення їх з основного місця роботи набули системного характеру", - зазначає Турчинов.

Крім того, за його словами, є факти, коли органи прокуратури у Донецькій області чинять моральний тиск на членів виборчих комісій від Тимошенко.

"Так, після так званої "бесіди" в Донецькій міській прокуратурі з Шевченком А. І. (ТВО № 42) і після порушення кримінальної справи проти Трубчанін В. В. (ТВО № 45) вони відмовилися від виконання своїх обов'язків довірених осіб кандидата Тимошенко, пояснюючи свої дії тим, що на них було вчинено тиск", - пише Турчинов.

"Прошу Вас негайно втрутитися в ситуацію, що склалася в Донецькій області напередодні виборів, та зупинити протиправні дії з боку членів виборчих комісій від кандидата на пост президента Віктора Януковича", - просить він генпрокурора.

"А також (прошу) притягнути до відповідальності працівників органів прокуратури, які грубо порушили вимоги законодавства, та в подальшому забезпечити недопущення вищезгаданих порушень", - додає соратник Тимошенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...