Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Європі сподіваються, що Янукович змінився і трагедії не буде

Понеділок, 8 лютого 2010, 08:16

Екс-доповідач Ради Європи по Україні Ханна Северинсен про ймовірну перемогу Віктора Януковича на виборах президента сказала "трагедія".

Але одразу заявила, що Європа буде працювати з Януковичем, повідомляє "Бі-Бі-Сі".

"Я думаю, що Європейський Союз має спробувати співпрацювати і має спробувати наблизити Україну до Заходу. Бо я переконана, що більшість українців хочуть саме до ЄС", - сказала Северинсен.

"На цих виборах було багато помаранчевих кандидатів, які чубилися між собою. Особливо пан Ющенко увесь час воював з пані Тимошенко. Але я переконана, що більшість українців все одно хочуть бути із Заходом", - додала вона.

Адріан Каратницький з Атлантичної ради США сказав, що через невеликий відрив Януковича від Юлії Тимошенко, лідер Партії регіонів буде змушений триматися політики "внутрішньої багатовекторності" і налагоджувати співпрацю з частиною "Нашої України".

У зовнішній політиці він не очікує різкого зближення з Росією.

"Я не бачу цих тенденцій ані в ймовірних кадрових призначеннях, а говорять, що може залишитися Петро Порошенко як міністр закордонних справ, або повернеться Костянтин Грищенко, - а це люди які мають помірковані погляди і щодо майбутнього українського місця в Європі, так і у відносинах з Росією", - сказав Каратницький.

"З моїх розмов з людьми з оточення Януковича я переконаний, що після своїх декількох невдач, він в якійсь мірі відчув певну непошану до себе з боку російських лідерів і це витворило таку психологічну відстань. Це, а також глобальні процеси впливають на те, що зовнішня політика буде врівноваженою", - сказав він.

"Я не вважаю, що можна оцінювати Януковича як проросійського кандидата чи проросійського політика. Він за 5 років змінився і обставини змінились. Я не думаю, що дійде до визнання Абхазії чи Південної Осетії, скажімо", - додав представник Атлантичної ради США.

Провідний експерт з України з Німецького Інституту міжнародної політики та безпеки Райнер Лінднер на запитання, чи розверне Янукович Україну геополітично до Росії і спиною до Європи, відповів:

"Україна стоїть перед потужною кризою і всі знають - навіть в Києві - що дуже важливо для України є мати доступ до європейських ринків, до глобальних ринків. Покладатися лишень на Росію не є виходом".

"Звичайно, дуже важливо мати добрі стосунки з Росією. Президент Ющенко, можливо, занадто швидко рухався на захід і зараз важливо мати збалансовану політику і з Заходом, і з Росією. Важливо для України бути відданою європейському вибору, включно, маючи європейську перспективу для ЄС. Але треба мати й добрі стосунки з Росією - зокрема в енергетичному секторі", - сказав Лінднер.

А оглядач польського часопису "Газета виборча" Марчін Войцехівський зазначає, що Янукович змінився за останні 5 років: "Він став іншою людиною у порівнянні з 2004 роком і тому я досить спокійно дивлюся на події в Україні".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування