Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Західні ЗМІ: Помаранчева революція тяжіє до синього - кольору ЄС

Понеділок, 8 лютого 2010, 11:45
 

Лідер опозиції Віктор Янукович наближається до перемоги на виборах президента, пише західна преса, посилаючись на дані екзит-полів.

"Одні вважають, що "помаранчева революція" провалилася, інші - що перемога Януковича на вільних і прозорих виборах стала парадоксальним доказом її успіху", - пише The Guardian.

На відміну від виборів 2004 року, міжнародні спостерігачі не побачили очевидних свідчень підтасування результатів, зазначає автор статті.

У свою чергу The Financial Times вважає, що "очікуваний тріумф Януковича свідчить про його завзятість".

На думку автора, якби Тимошенко пішла з уряду в 2008 році, то зараз, можливо, перемогла б на виборах, але як діючий прем'єр вона є мішенню для невдоволення станом економіки.

"І, нарешті, Янукович завоював нові позиції через те, що ні Ющенко, ні Тимошенко не змогли покінчити з корупцією в середовищі власних прихильників", - пише газета.

Видання El País пише, що "представляти Україну країною, що йде в протилежному від Європи напрямку, не зовсім вірно: за останні п'ять років вона істотно наблизилася до ЄС".

"Помаранчева революція" тяжіє до синього - кольору ЄС", - пише автор. Навіть виборча кампанія, за його словами, демонструє, наскільки Україна орієнтована на Захід.

Автор закликає виходити з мінімалістського визначення демократії як ситуації, коли люди не вбивають один одного і громадяни можуть змінювати правителів, не вдаючись до насильства.

"Для багатьох спостерігачів важливо не хто переможе на цих виборах, а чи визнає переможений результати голосування", - резюмує він.

На думку автора The Wall Street Journal, після "помаранчевої революції" Янукович і Партія регіонів зазнали політичної метаморфози.

"Олігархи вважають, що їхнє подальше процвітання можливе лише за умови приборкання корупції, посилення ринкового курсу й інтеграції України до ЄС", - пише він і додає, що "Регіони" навчилися успішно користуватися демократичними правилами гри.

"Після політичних невдач Януковича в 2005 і 2007 роках Кремль поставився до нього і його союзників зневажливо", - стверджує автор. "Регіони" дистанціювалися від Москви, і тепер, в умовах економічної кризи, Янукович налаштований співпрацювати з Заходом.

На думку автора, якщо в Україні виникне широка коаліція, то нарешті почнеться період політичної стабільності і консенсусу в царині економічного курсу.

"За іронією долі, це значить, що президентство Януковича більше наблизить обіцянки "помаранчевої революції" до здійснення, ніж недружнє правління Ющенка й Тимошенко", - пише автор.

Тим часом Washington Post вважає, що скорочення американської допомоги негативно позначилося на демократизації України. А The Times пророкує Україні перспективу нової політичної конфронтації на вулицях.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування