Імовірність відставки Тимошенко знижується - експерт

Понеділок, 8 лютого 2010, 16:04

Імовірність відставки Юлії Тимошенко з посади прем'єра знижується через високий результат у другому турі виборів.

Про це заявив директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

"Вірогідність відставки Тимошенко при такому результаті знижується. Наші депутати дуже кон'юнктурні люди і... вони будуть тримати ніс за вітром, і чекати, хто ж виграє і буде досягнутий компроміс", - сказав він.

Крім того, експерт вважає, що БЮТ спробує оскаржити результати волевиявлення громадян у другому турі.

"Розрив у 2%, і навіть якщо буде 3%, він дуже не великий і напевно БЮТ спробує оскаржити результати голосування на рівні дільничних виборчих комісій", - заявив Фесенко.

"Потім можливо виведення конфлікту на більш високий рівень, але у Вищому адміністративному суді позиції Юлії Тимошенко програшні, тому очікувати третього туру немає ніяких підстав", - сказав він.

Фесенко також не виключив, що, у випадку пошуку політико-правового компромісу, Партія регіонів ні за яких умов не піде на варіант третього туру.
    
"Я не виключаю як варіант перерахунок голосів, як це було у Румунії, наприклад. Перерахунок голосів на спірних територіях і на спірних дільницях", - сказав він.

Фесенко також вважає, що такий маленький розрив між кандидатами у другому турі - "це сенсація, і майже ніхто цього не очікував".

"У Тимошенко спрацювала мобілізаційна стратегія - прийти і проголосувати проти Віктора Януковича. Ті, хто не хотів бачити Януковича президентом, вони прийшли і проголосували. Це голосування не за Тимошенко, а проти Януковича", - підкреслив політолог.

Також Фесенко зазначив, що Тимошенко вдалося мобілізувати абсолютну більшість виборців президента Віктора Ющенка, лідера партії "Фронт змін" Арсенія Яценюка і лідера партії "Сильна Україна" Сергія Тігіпка.

У свою чергу директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський заявив, що вважає вдалим результат Тимошенко у другому турі.

"Це фантастично успішний результат для прем'єра після кризи. Причому не просто кризи, а наша країна в такому важкому становищі, що ніякий інший країні не снилося. І хто ж має за це відповідати? Звичайно ж, прем'єр", - вважає він.

Інтерфакс

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування