Міністр сказав, коли закінчиться судова війна за головне крісло

Вівторок, 9 лютого 2010, 21:07
О 24:00 вівторка спливає термін оскарження результатів виборів на виборчих дільницях.

Про це заявив міністр юстиції Микола Оніщук в ефірі 5 каналу.

Він також наголосив, що є 3 підстави, за якими вибори на тій, чи інший виборчій дільниці можуть бути визнані недійсними:

- Коли у голосуванні приймали участь особи, які не мали на це право, і кількість таких осіб була більше 10% від тих, хто прийняв участь у голосуванні;

- Коли у скрині для голосування виявився надлишок бюлетенів, який на 10% більший від тих, які взяли участь у голосуванні;

- Якщо відбулося пошкодження виборчої скриньки, наслідком якого стало те, що пошкоджено 10% виборчих бюлетенів і за ними неможливо встановити волевиявлення громадянина.

За інформацією міністра, станом на вечір вівторка, заяв про визнання недійсними результатів виборів на дільницях "поступило ще небагато".

Оніщук також підкреслив, що вибори можуть бути визнані недійсними лише на певній виборчій дільниці. Він додав, що ще не було жодного випадку, коли б це "носило масовий характер, який вплинув би на результати виборів".

Крім того, він пояснив, що строки для оскарження у суді рішень виборчкомів складені у такий спосіб, щоб всі судові процедури були завершені до десятиденного строку, який надається законом для встановлення результатів виборів.

"ЦВК має чистих два дні, щоб проаналізувати всі судові рішення, які на цей час надійдуть до комісії, і врахувати ці судові рішення", - зазначив Оніщук.

Також він наголосив, що у Вищому адміністративному суді може бути оскаржено тільки рішення ЦВК про встановлення результатів виборів.

За словами міністра, після оголошення остаточних результатів дається 5 діб на оскарження і 2 доби для розгляду у ВАС.

Таким чином, зазначив Оніщук, всі судові процедури можуть бути завершені 24-25 лютого.

Як відомо, раніше у БЮТі заявляли, що визнають перемогу лідера Партії регіонів Віктора Януковича на виборах президента, якщо не зможуть довести в судах факти численних порушень.

Українська правда