Греко-католики нагадали Януковичу про євангельську пересторогу

Неділя, 28 березня 2010, 13:29

Єпископи Української греко-католицької церкви закликали президента подбати про рівність перед законом усіх церков.

Про це йдеться у зверненні Синоду єпископів до Віктора Януковича, повідомляє прес-служба УГКЦ.

"Провідники єпархій та екзархатів УГКЦ в Україні констатують прикрість із того приводу, що у день інавгурації Януковича була проігнорована традиція...запрошувати предстоятелів українських церков до спільної молитви у соборі Святої Софії", - йдеться у повідомленні.

"Напевно, не зайвим у цьому контексті кожному з нас буде постійно пригадувати собі євангельську пересторгу про сумні перспективи "розділеного царства", - зазначили єпископи.

"А саме такий сценарій намагаються нав’язати Україні ті сили, що не цінують її історичних традицій, не можуть змиритися з її сучасним статусом та не пов’язують з нею свого майбутнього", − наголошується у зверненні синоду.

Єпископи зазначили, що, відповідно до законодавства, "всі наші церкви й віросповідні спільноти, належно зареєстровані в державних органах, наділені однаковими правами".

"У зв’язку з цим ми звертаємося до вас як до гаранта Конституції, щоб ця рівноправність перед законом та в публічному житті усіх церков та релігійних організацій була сумлінно дотримана", - йдеться у зверненні.

Єпископи УГКЦ вважають, що "протегування якоїсь однієї конфесії над іншими лише поглиблюватиме роз’єднання між громадянами нашої держави, що завдало б величезної шкоди всьому українському народові".

Також Синод у своєму зверненні до глави держави висловив стурбованість із приводу надзвичайно низького рівня довіри до влади в українському суспільстві.

"Громадяни не будуть поважати тієї влади, яка не шанує сама себе, діє лише на догоду якійсь політичній групі чи обслуговує чиїсь фінансові інтереси", - наголосили в УГКЦ.

Українська правда